conţinuturile paginilor

Spectacole de teatru pentru copii

Spectacole de teatru pentru copii la Centrul de teatru Educațional Replika:

Dispariții/ Eltűntek de Elise Wilk

12 noiembrie, ora 19:00

Distribuția:
SZILÁGYI ENIKŐ
BAJKÓ EDINA
SCURTU DÁVID
SZABÓ JÁNOS SZILÁRD
TÓTH ZSÓFIA
SEBESTYÉN ABA
Regie: SEBESTYÉN ABA
Muzica: CÁRI TIBOR
Violoncel: DOMAHIDI KATALIN și VILHELEM ANDRÁS
Costume și decor: SÓS BEÁTA
Asistent regie: MÁTHÉ BARBARA
Dramaturg: CSEKE TAMÁS
Traducerea: ALBERT MÁRIA

Spectacolul se joacă în limba maghiară cu supratitrare în limba română și va fi urmat de o discuție.
Dispariții de Elise Wilk povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre.

Povestea este structurată în trei părți, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României:

1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică),

1989-1990 (Revoluția, urmată de exodul în masă a minorității germane) și 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană).
Textul Dispariții a fost comisionat dramaturgului Elise Wilk în cadrul celei de-a zecea ediții a proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, desfășurat la Yorick Studio. Astfel, i s-a propus autoarei să scrie un text pe tema migrației, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în țară.

O mare parte din text se bazează pe întâmplări reale, pentru scrierea sa autoarea documentându-se din interviuri cu supraviețuitorii deportărilor în Siberia sau cu etnici germani care au emigrat înainte și după 1990 sau cărți de istorie orală care conțin mărturii ale acestora. Textul final s-a bazat foarte mult și pe experiențele personale ale autoarei.
Rolul principal în spectacolul regizat de Sebestyen Aba este jucat de cunoscuta actriță de teatru și film Eniko Szilagyi, care astfel revine după mulți ani de absență pe o scenă din România. Eniko Szilagyi este cunoscută publicului român pentru cele peste 20 de roluri în filme ca “Secretul lui Bachus” , „Ultima noapte de dragoste”, „Bietul Ioanide” sau „Misterele Bucureştilor”. A părăsit România cu șase luni înaintea Revoluției din 1989 iar în prezent trăiește la Paris.

Ca să nu știu doar eu – RAR 2020

Centrul de Teatru Educațional Replika vă invită sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 19.00, la prezentarea etapelor de lucru și rezultatului rezidenței de creație pe care trupa Brainstorming a avut-o în ultimele luni la Replika.
Formatul prezentării – Ca să nu știu doar eu – va alterna fragmente de spectacol-lectură cu analiza aplicată a unor cazuri de violență asupra unor minore și minori.
Tema principală în jurul căreia trupa Brainstorming a dezvoltat câteva scene de teatru a fost violența și adolescența.

Evenimentul va fi prezentat sâmbătă, 14 noiembrie, de la 19.00, LIVE, pe pagina de facebook a Centrului Replika, prin intermediul platformei Zoom.

Leave a Reply

Optimized by Optimole