conţinuturile paginilor

Proiecte 2016

Proiectele noastre sunt dedicate artiștilor și educației artistice!
Le puteți găsi, pe fiecare, pe paginile dedicate, subpagini ale acesteia.
Vă mulțumim !

PROIECTUL 35 PLUS

Sunteți de acord cu limita de vârstă de 35 de ani aplicată în cazul audițiilor la spectacolele realizate în instituțiile de spectacole din România ?

Picture

 În România, absolvenții de universități de arte sunt supuși unor reguli care nu sunt nici legale și nici pe departe europene, prin limitarea vârstei de participare la selecțiile organizate de instituții, proiecte sau programe independente, finanțate din fonduri publice sau europene, la 35 ani.

Așadar, toți cei care au vârste de peste 35 ani, nu pot participa la audiții pentru spectacolele puse în scenă în instituțiile publice de spectacole.

Din păcate, dezvoltarea de proiecte sau programe în zona artistică este foarte dificilă înafara instituțiilor, din cauza costurilor mari a dotărilor necesare spațiilor de spectacol și a posibilităților mici de asigurare a sustenabilității proiectului, după încheierea finanțării. Dacă sunt puse în scenă în cluburi sau spații neconvenționale, spectacolele nu beneficiază de dotările unui teatru profesionist, așa că experiența este de cu totul alt tip, cu mare încărcătură și aducătoare de multe învățăminte(atât în actorie, cât și în promovare și producția de spectacol), dar din păcate, neinteresantă(se pare) pentru instituțiile în căutare de actori.

Instituțiile de spectacol sunt favorizate, însă, în cazul acordării fondurilor pentru activități de organizare de spectacole sau turnee, aceste finanțări nefiind însă accesate de către instituții din cauza lipsei de personal specializat sau a interesului față de aceste finanțări.

Suntem, astfel, puși în fața unui paradox: actorii din categoria de vârstă 35-45 ani din instituții sunt plătiți cu salarii nesatisfăcătoare, dar pe termen nedeterminat, indiferent de activitatea pe care o au,  în același timp, cei dinafara instituțiilor nu pot beneficia, nici de salariile de angajați-deoarece nu sunt posturi disponibile finanțate de la bugetul de stat în cadrul instituțiilor, nici de finanțările externe-din cauza lipsei de infrastructură de spectacol și imposibilitatea de a putea susține întregul mecanism necesar creării unui proiect care să fie sustenabil după încheierea finanțării, fără un parteneriat cu o astfel de instituție.

În același timp, există o generație de artiști, dar în special actori (absolvenți ai universităților de artă teatrală), care nu mai au chiar nici o șansă de a-și exercita profesia în cadrul unei instituții de spectacole, din cauza imposibilității de a participa la audiții, și așa foarte puține, organizate de către teatre, din cauza limitei de vârstă de 35 ani.

În condițiile în care sistemul de administrare și organizare a teatrelor ar trece la un mod de funcționare care să stimuleze competiția(absolut normală în arte), această problemă ar fi mai ușor de suportat, fiindcă nu ar mai produce frustrări în ambele tabere.

Cei din categoria de vârstă menționată sunt forțați astfel să se reorienteze către alte profesii sau să se grupeze într-o adevărată generație defavorizată.

Atâta timp cât și tinerii(sub 35 ani), dar și cei aflați la vârsta pensionării aduc argumentul că șansele lor sunt diminuate în domeniul artistic, cei cu vârste între 35-45 de ani nu au niciun argument în această privință ?

Argumentele care contrazic ideea că numai în rândul actorilor sub 35 ani ar exista un procentaj mare de actori fără contracte stabile pot fi văzute într-un raport statistic publicat de Ministerul Muncii în anul 2015, în care se vede că grupa de vârstă afectată cel mai mult de șomaj este tocmai categoria 35-45 ani.

În al doilea rând, din punct de vedere social, oamenii din această categorie de vârstă au mai multe responsabilități spre deosebire de cei din categoriile mai sus menționate: minori în îngrijire, părinți cu situații financiare sau de sănătate complicate, necesitatea unei locuințe stabile, probleme medicale, ș.a.m.d.


Să aruncăm o privire și asupra unui studiu care privește raportul de dependență socială, adică raportul dintre asistații social și cei care îi susțin pe aceștia prin activitate, pentru a studia efectele acestor anomalii.

În anul 2012, rata de ocupare a populației in vârsta de muncă (15-64 ani) a fost de 59,5%, iar rata șomajului de 7%, a anunțat Institutul National de Statistică. Raportul de dependență economică (numărul persoanelor inactive și în șomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.303 la mie sau, altfel spus, la 1.000 de angajați le revin 1.300 de asistați.

Dependența economică este mai ridicată pentru persoanele de sex feminin (1.647 la mie, fata de 1.026 la mie în cazul bărbaților) și pentru mediul rural (1.307 la mie, comparativ cu 1.300 la mie în mediul urban).

Rata de activitate a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 64,2% ceea ce, în „oglindă”, înseamnă o rată de inactivitate de 35,8%.

Nivelul ratei de ocupare a populației in varsta de 20-64 ani a fost de 63,8%, la o distanta de 6,2 puncte procentuale fața de ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. In anul 2012 populația activă a României era de 9,964 milioane de persoane, din care 9,263 milioane de persoane ocupate și 701.000 de șomeri.

În 2015, raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1.327 la mie, în creștere față de nivelul de 1.313 la mie înregistrat în urmă cu 12 luni.Valorile peste medie s-au înrăutățit atât în cazul femeilor (de la 1.690 la mie la 1.742 la mie) cât și pentru mediul rural (de la 1.340 la mie la 1.372 la mie).

În România, ratele totale de fertilitate au fost pe un trend descendent după 1990, ajungând la un nivel constant de circa 1,3 copii/femeie în ultimii 15 ani. Rata de fertilitate este proiectată să crească până în 2060, dar este de aşteptat să rămână sub rata de înlocuire naturală de 2,1 şi sub rata medie de fertilitate la nivelul Uniunii Europene (cu 0,16%). Pe de altă parte, din punct de vedere al ratei de fertilitate, la nivel mondial, România se situează pe poziţia 209 din 222 de ţări şi teritorii, prima ţară înregistrând în 2011 un număr de copii născuţi/femeie de 7,6, iar ultima, un număr de 0,92.

Structura pe vârste a populaţiei Uniunii Europene va înregistra schimbări semnificative. Proporţia populaţiei tinere (0-14 ani) va rămâne relativ constantă (circa 15%) până în 2060, în timp ce populaţia între 15 și 64 de ani va scădea notabil, de la 67% la 56%. În acelaşi timp, persoanele de 65 de ani şi peste vor deveni mai multe, crescând de la 18% la 30% din populaţiei. Ca urmare a acestor tendinţe diferite a proiecţiilor grupelor de vârste, rata de dependenţă a vârstnicilor va creşte de la 26% la 52,5% pentru întreaga Uniune Europeană, în perioada 2010-2060. Practic, Uniunea Europeană va avea în loc de patru persoane în vârstă de muncă la fiecare persoană de 65 de ani şi peste, în 2010, două astfel de persoane în 2060. Rata de dependenţă totală a vârstelor va creşte de la 49,3% în 2010 la 77,9% în 2060. În statele Uniunii Europene se constată o creştere relativ mică a ratei totale de dependenţă în ţări ca Belgia, Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie, în timp ce ţări ca Polonia, Slovacia, România şi Letonia se vor confrunta cu o creştere de peste 40% în 2060.

Aceste date statistice rezultă că viitorul categoriei de vârstă 35-45 ani este aproape macabru.

În timp ce în acest moment se străduiește să reziste într-un sistem care îi oferă șanse destul de mici de a avea o pensie care să îi asigure(dacă vor avea) o bătrânețe respectabilă, asigurând în același timp prin activitatea sa în diverse alte domenii susținerea actualilor pensionari, nu are acces la audițiile organizate în instituții de profil artistic, din cauza limitei maxime de vârstă de 35 ani.

Datele statistice oferă o imagine de ansamblu a societății actuale, fiind un argument în favoarea ideii că nu trebuie acționat în extrem, eliminând șansele la exprimare artistică ale unei întregi generații. Chiar dacă această generație este numeroasă, este normal să-i fie lăsate deschise porțile către instituții, fără fixarea unei limite de vârstă care nu se bazează decât pe o percepție extremistă și menită mai mult să pară în consens cu strategia europeană, dar care nu poate sta în picioare prin excluderea unei categorii de vârstă din competiția artistică.

Experiența se dobândește prin practică, se spune că în artă nu există criterii foarte stricte, acestea putând limita experimentul și creația de avant-gardă, cu atât mai puțin este bine să  fie aplicate criterii de gen sau vârstă.

Această limitare duce la o altă fractură între generații, mișcarea artistică fiind fărâmițată de-a dreptul.

Unii sunt angajați, dar sunt remunerați necorespunzător cu munca depusă, alții nu sunt angajați pe profilul corespunzător pregătirii, neavând nici șansa de a o demonstra practic, fiindcă nu pot participa la audiții.

Alții sunt considerați mult prea devreme pregătiți de angajare, doar pe criteriul că se încadrează în categoria de sub 35 ani, fiind plătiți prea puțin conform normelor de salarizare bazate pe vechime sau experiență în profesie, ceea ce îi forțează să migreze de la o instituție la alta, indiferent de rol și de contractul prin care sunt angajați, ci influențați mai mult de condițiile oferite de fiecare contract, ceea ce aduce probleme teatrului de reședință.

Cei care rămân pe un post, dar nu mai sunt distribuiți de regizori,  ajung la un moment dat, să îngroașe rândurile celor care fac parte dintre actorii angajați și frustrați că nu joacă.

Este oare soluția cea mai bună să aplicăm limite de vârstă în teatru ?
Personajele în teatru sunt de diverse vârste, iar actorii sunt nenumărați.
De ce să-i dezavantajăm din start pe cei care au trecut de vârsta de 35 de ani ?
​Conform căror criterii și căror judecăți ?

Cele mai multe dintre anunțurile de casting din alte țări arată cam așa:

Performer, SciencetellersMarch 1, 2016 – 10:33am | by Anonymous
Sciencetellers is looking for energetic performers to present our exciting and interactive program throughout Philadelphia and PA. There’s absolutely NO need to be a scientist — we will teach you everything you need to know! Performances are scheduled throughout the year at schools, libraries, camps and parties. Scheduling is variable and depends on your availability. Applicants must have their own vehicle. About Sciencetellers: Since 2004, we’ve been combining stories and exciting science experiments into an unprecedented learning experience for children and their families.
To Apply:
Please fill out an online application at www.sciencetellers.com/jobs

Sau așa:

Actors, Philadelphia Young PlaywrightsFebruary 29, 2016 – 1:06pm | by Anonymous
Philadelphia Young Playwrights seeks actors who hold a degree in theatre and/or are working professionals. We are looking for actors with experience in new play development and an interest in working with young people. Our actors mostly work in classrooms, providing feedback and performing cold reads of the students’ original work. We are continually looking for a diverse crew of actors that reflect the communities in schools we serve.
To Apply:
Please email Janine Merolla, our Education and Programs Coordinator at janine@phillyyoungplaywrights.org with your headshot and resume to be considered. Philadelphia Young Playwrights does not and will not discriminate in employment and personnel practices on the basis of race, sex, age, handicap, religion, national origin or any other basis prohibited by applicable law.
Union Status:
Non-Union

Sau așa:

uditions are now open for Robin Hood – the first ever open air, promenade production at the London Wetland Centre, a registered charity and one of the UK’s premier nature reserves.
This new play has been written specifically for the Centre and is certain to be an exciting evening out in a beautiful surroundings, raising money for a fantastic organization.
There will be two performances (at 18.30 and 20.15) on every Thursday and Friday evening throughout June. Show dates, therefore, are the 9th (Previews), 10th (Press Night), 16th, 17th, 23rd, 24th & 30th June and 1st July.
Auditions will take place on Friday 4th March & Saturday 5th March at the London Wetland Centre 
Address: WWT London, Queen Elizabeth’s Walk, Barnes, London, SW13 9WT
As this is a fairly fight-heavy show, all auditionees will be required to take part in a Fight Workshop with our Fight Director, as well as attending an individual audition slot with the Director. Actors must have either Stage Combat Certification from the BADC, BASSC, APC or any international equivalent, or else significant practical experience.
The schedule on both audition days will be as follows:
11:00 – 13:00 – Individual slots
13:30 – 15:00 – Fight workshop
15:15 – 17:30 – Individual slots
All auditionees need to be available for the fight workshop on at least one of the days but it is fine to complete the workshop and individual audition on separate days if that is more convenient for you.
Rehearsals will take place during the day on Saturdays (from approx. 12.00 -17:30) at the Wetlands Centre, on Wednesday evenings (approx. 18:00 – 21:00) at the Centre and on one other weekday evening (day, time and venue to be confirmed).
This is a profit share production in aid of the London Wetland Centre.
Please contact us at shadowroadauditions@yahoo.com with your CV/headshot and a brief cover letter and we will get back to you as soon as possible. All applications will receive a reply and all auditionees will be contacted afterwards, whether or not they are successful.

START DATE:
09 Jun 2016
FINISH DATE:
01 Jul 2016
DURATION:
4 week(s)JackRole DescriptionCharacter description:
A brave village boy. He has no formal skills with weapons but that doesn’t stop him from fighting when necessary!Required Physical Characteristics

GENDER:
Male
PLAYING AGE:
15 to 20

Required Experience/Skills
FURTHER SKILLS:
Stage combat

Așadar, anunțurile de auditii sau selectii tip casting anunță vârsta personajului, bazându-se pe discernământul artiștilor și al managerilor acestora, aceștia alegându-și singuri auditiile la care consideră că pot participa, anunțul nepunând nici o limită în ceea ce privește vârsta actorilor.

În România, această practică este legalizată prin Ordonanța 21/2007, în care este precizat:

Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 48/2002, cu modificările şi completările ulterioare, condiţionarea ocupării unei funcţii de specialitate artistică pe criterii de vârstă, sex ori calităţi fizice în instituţiile de spectacole sau concerte se face conform specificului şi intereselor instituţiei şi nu constituie contravenţie.

Da, dar aceasta nu înseamnă că la audiții pot fi impuse limite de vârstă referitoare la vârsta actorilor, ci ar trebui, conform principiilor nediscriminării, ca audițiile să fie făcute pentru fiecare rol în parte, cu referire la vârsta personajului și nu a actorilor care sunt invitați să participe la acestea.

Optimized by Optimole