conţinuturile paginilor
Meditatiile interzise

Profesorii nu mai pot să dea meditații elevilor din clasele proprii

De la 1 februarie 2024, intră în vigoare un ordin privind obligativitatea completării declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare. Acest ordin interzice profesorilor să dea meditații elevilor pe care îi au în clase.

Prin declaraţia cuprinsă ca anexă a prezentului proiect, profesorii vor trebui să completeze atât numărul elevilor cu care fac meditaţii, cât şi şcoala şi clasa de provenienţă a acestora. 

Fenomenul meditaţiilor este unul răspândit în România şi normalizat sub toate formele sale, fiind o cultură deja înrădăcinată în sistemul de învăţământ. Motivul principal pentru care elevii recurg la meditaţii private este lipsa aprofundării materiei la clasă sau asigurarea comprehensiunii lecţiei respective de către toţi elevii din clasă”, au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Consiliul elevilor nu susține renunțarea totală la meditații

CNE a mai precizat că motivele pentru a face meditaţii pot fi diverse şi pot să fie în avantajul elevilor, dacă este vorba despre pregătirea pentru examenele de admitere la facultate, spre exemplu, unde bibliografia este diferită de cerinţele educaţionale cuprinse în curriculumul de bază.

Unii profesori încă mai fac meditații cu elevii de la clasă

Interdicția ca profesorii să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă este în vigoare din 2018 și e cuprinsă în codul etic al personalului didactic de la fiecare școală.

Părinții spun că acest lucru nu a fost respectat

Sunt profesori care în continuare fac meditații cu elevii de la clasă, iar apoi îi favorizează la note. Pe mine, ca părinte, mă deranjează când un copil din clasa fiului meu este favorizat pentru că face meditații. Elevii care fac meditații cu proful de la clasă se laudă apoi sau vând lecțiile făcute la meditații”, a spus o mamă al cărei fiu învață la un liceu din București.

Studiu: 1 din 3 elevi face meditații

Un studiu din 2021, realizat de IRES și de Societatea Academică din România, arăta că 1 din 3 elevi din România face meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, 80% se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime iau meditații la limba română sau la limbi străine.

Nu există o statistică a numărului de copii care fac meditație cu profesorul de la clasă, lucru interzis de Legea Educației.

„Personalului didactic îi este interzis să desfășoare orice activitate care aduce atingere valorilor și principiilor care guvernează sistemul național de învățământ; acesta trebuie să reprezinte un model de etică și integritate pentru elevi și pentru societate”, scrie în lege.

Când completează profesorii declarația referitoare la meditații

Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, profesorilor le revine obligația să completeze declarația de interese în care îşi vor asuma faptul că nu își meditează elevii de la clasă.

În fiecare unitate de învăţământ se va desemna o persoană responsabilă pentru gestionarea declarațiilor de interese.

În momentul primirii declarațiilor de interese din partea celor care au obligația completării lor, ele vor fi înregistrate în Registrul declarațiilor de interese.

Acest registru se întocmește în formă scrisă și electronică.

Declarațiile de interese sunt publice, iar responsabilul de la nivelul unității de învățământ are obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ, anonimizând datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic, se arată în Ordinul Ministerului Educaţiei..

Nedeclararea meditațiilor pentru elevii de la clasa, clasele la care este încadrat profesorul constituie abatere disciplinară, potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 3.051 din 2024.

Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”

Nu este precizată o sancțiune clară în acest caz, însă, potrivit articolului 210, “pentru celelalte abateri (n. red. mai puțin cele care presupun fapte de violență), în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege”, adică:

  • reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
Profesori, declarații de interese

Leave a Reply

Optimized by Optimole