conţinuturile paginilor

CONCERT GRIGORE LEȘE ȘI CETE DE COLINDĂTORI-2017

Concert Grigore Leșe și cete de colindători-”Așteptând Crăciunul”-4 decembrie 2017, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București, Sala Studio, ora 19:00

Luni, 4 decembrie, Grigore Leșe prezintă, la Sala Studio a Teatrului Național  “I.L.Caragiale” din București, începând cu ora 19, Concertul Extraordinar de Sărbători,  “Așteptând Crăciunul”.
Maestrul Grigore Leșe împreună cu Cete de Colindători din mai multe zone ale țării va da startul  Colindatului. Un concert extraordinar care va pătrunde în sufletele celor prezenți pentru a le primeni pentru marea sărbătoare a Crăciunului.
Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă sau religie.

Colindul vestește Nașterea Domnului. Colindătorii sunt profeții noului an, prin care comunitatea este inițiată în starea spirituală, magică a sărbătorii.

În credința țăranilor români, se credea că ocolirea unei gospodării sau descolindatul atrag cele mai negre nenorociri asupra gazdelor.


Concertul lui Grigore Leşe descrie într-un mod original, incitant prin simplitate, spectacolul vieţii, înaintea acestei sărbători.

La un spectacol semnat de Grigore Leşe e bine să nu ai aşteptări, ci să poţi fi pregătit să primeşti totul.

Deși pregătit  în fiecare an, concertul de sărbători al lui Grigore Leșe nu este niciodată la fel.

Leşe este un căutător, o personalitate care spune mereu ceva despre oameni și viață, despre sat și părinți, despre credință și speranță, într-un fel unic și inimitabil.  

Un interpret care simte profund tot ceea ce se întâmplă în jur,  nu poate fi niciodată la fel. Cu atât mai puțin, spectacolele sale.  

Leşe vine cu un mesaj atât de puternic încât reușește să refacă în oameni legătura cu ancestralul, cu cântecul adevărat, cu obiceiurile străvechi.

Leșe te face să vrei să horeşti, să corinzi, să simți că e sărbătoare, să te smerești și să cauți valoarea, adevărul, chiar dacă nu este tocmai la îndemână.

Leșe cultivă și întreține comunicarea la nivel de suflet… Mereu în concertele sale este prezentă vraja, magia Crăciunului, care nu trebuie să dispară niciodată.

Cum ne-a obișnuit an de an,  în preajma sărbătorilor de iarnă, Grigore Leșe ne va conduce și în 2017, pe nesimțite, prin cântecul și poveștile sale, în această  stare de grație a sărbătorii Nașterii Mântuitoului.

Vor fi alese pentru spectacol colinde din toate categoriile: colind despre facerea lumii, colind de ogrăzi, colind de cântec, colind de apocrife, cântece de stea, mulțămituri.
După concert, spectatorii vor fi așteptați în  foaierul Sălii Studio, pentru autografe.
Vor fi expuse acolo cărțile lui Grigore Leșe ”Acum știu cine sunt” și ”Horea în grumaz. Înger păzitor și ispită” și câteva dintre DVD-urile din discografia artistului, special alese pentru a le aduce acasă oamenilor, muzica de suflet a maestrului Grigore Leșe, descoperită în satele românești. Colindătorii din țară vor aduce și ei obiceiurile străvechi pe scena Teatrului Național.
Concertul este organizat de Asociația Culturală Flower Power și are ca parteneri media: TVR, RFI, Radio Romantic, Radio România, România Liberă.

Bilete pe:

www.mystage.ro

www.tnb.ro

La Casa de bilete a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București,
​tel: 
021 3147171 
(B-dul Nicolae Bălcescu nr. 2, Sala Mare).

Colinde pe care trebuie să le cântăm pentru a ne feri de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Prin colinde vom comunica cu lumea, cu sufletele morților. Se reînnoiește timpul, Iisus Hristos se naște, ceea ce înseamnă bucurie, împlinire, bogăție, lumină, cuvânt și întrupare. Nașterea lui Iisus Hristos este sărbătoarea darurilor și trebuie să împlinesc legea pământului, ” declară Grigore Leșe.
Patrimoniu cultural românesc, colindele pe ritmuri şi texte străvechi vor aduce, cu două zile înainte de Moș Nicolae, lumina sărbătorilor de iarnă românești în sufletele celor prezenți la concert. „Colindatul este un ritual precreştin, bărbătesc, manifestările sunt complexe: oamenii de maschează, dansează, colindă din casă în casă, cântă pe drum, iar toate acestea ne duc cu gândul la vechile serbări ale lumii antice. Ştiţi de ce umblu eu a colinda? Unu – să mă împac cu mine, şi doi, să mă întâlnesc cu cei mulţi. Trei – să mă bucur de întâlnirea asta. Asta-i colinda!”

BIOGRAFIE GRIGORE LEȘE

Grigore Leșe este o voce unică în spațiul public românesc. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj; și-a dat doctoratul în muzică; este Doctor Honoris Causa al Universității „Vasile Goldis” din Arad; este profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității București, unde preda cursul de etnomuzicologie. Artistul Grigore Leșe a cercetat cu mare atenție folclorul (nu numai pe cel românesc) și a găsit răspuns la o întrebare aparent simplă, în realitate fundamentală: de unde vine cântecul.

Muzica lui Grigore Leșe a asigurat coloana sonoră a filmului artistic „Faraonul” (regia: Sinisa Dragin), precum și a dramei istorice despre regina Maria Stuart a Scoției, „Ganpowder, Treason and Plot” (producție BBC).


În anul 2009 primește “Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.
Grigore Leșe este primul muzician român care a adus alături de el, pe scenă, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, căutând interferența muzicilor străvechi din România și din Orient. 

Muzica lui se regăsește pe coloana sonoră a mai multor filme de artă și documentare realizate în țară sau în străinătate, dintre care ”The Pharaoh Gunpowder”, ”Treason and Plot”(BBC) sau documentarul ”Wild Carpathia”(producție Travel Chanel).

Pe plan internațional Grigore Leșe a susținut la Madrid, la Circulo De Bellas Artes, prin intermediul Institutului Cultural Român, un spectacol de talie europeană, cu care a avut mare succes. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale din lume: la

  • Smithsonian FolkLive Festival-Washington,
  • Festivalul Vocile Lumii-Bloomington,
  • Festivalul Montmartre-Paris, Festival der Kontinente-Berlin,
  • Olimpiada Culturală de la Atena,
  • Festivalul Țărilor din Europa de Est-Montreal,
  • Francophonie Metisse-Paris, Culturescapes-Basel,
  • Expozițiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu,
  • Gala Premiilor BAFTA-Londra,
  • Târgul International de Carte de la Beijing,
  • Festivalul Miguel Bernal Jimzenez , Morelia, Mexic,
  • Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu.

Cântecele sale sunt difuzate la radio nu doar în România, ci și la BBC, RFI și alte rețele de radio internaționale.


În 2013, a publicat la Editura Humanitas volumul “Acum ştiu cine sunt: Însemnări şi aduceri aminte”

În 2015, cel de-al doilea volum al artistului, a aparut tot la Humanitas, sub titlul ”Horea în grumaz. Înger păzitor și ispită”, carte care își are baza de pornire în teza de doctorat a lui Grigore Leșe, despre care mărturisește chiar în prefața cărții:


Aproape 14 ani m-am gândit dacă e bine sau nu să public teza de doctorat, o lucrare științifică, greu de urmărit și de descifrat,, o carte supusă rigorilor academice. Astăzi m-am hotărât să vă ”traduc” o parte din ea, să vă povestesc despre hore,  ce am aflat de la străbunicii mei, de la oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor, despre cum au înflorit horile lor în glasul meu. Cartea pe care am scris-o este una de împăcare. Cartea drumului meu de cunoaștere și înțelepciune, în care horea mi-a fost și înger păzitor, și ispită”.
Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leșe nu are un material discografic numeros, însă toate producțiile muzicale de până acum :”Cântec pastoral”(casa de discuri Amori-Lausanne) 1996, ”Cântece de cătănie și hori”(Societatea de Concerte Bistrița) -2000, 2003, ”Horile vieții” și ”Așteptând Crăciunul”(Roton)- 2005, ”Grigore Leșe-Le chant de Lăpuș”(Ocora RFI, Paris)-2009, ”Grigore Leșe și aromânii fârșeroți”(A&A Records) – 2011, ”De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”(Humanitas Multimedia)-2011, poartă amprenta autenticității.

ORGANIZATOR: ASOCIAȚIA CULTURALĂ FLOWER POWER

PRODUCĂTOR EXECUTIV-MANAGER PROIECT: ANCA CONSTANTIN VAN DER ZEE

Optimized by Optimole