conţinuturile paginilor

Masca medicală-utilizări

Când și cum trebuie să porți masca medicală, chiar dacă nu lucrezi în domeniul sanitar


Masca medicală este un accesoriu pe care nu trebuie să îl porți doar dacă lucrezi în domeniul sanitar. Există multe alte situații în care este bine să te protejezi, pentru ca sănătatea să nu-ți fie afectată, iar in rândurile următoare poți descoperi câteva situații importante pe care trebuie sa le iei în calcul. Nu te neglija pe tine insăti sau insuți, pentru a nu te expune unor riscuri inutile! 

Cum trebuie sa porti in mod corect masca medicala? 

Este indicat să pui partea colorată în exterior, iar banda specială pentru nas să iți fie în dreptul nasului. Apasă ușor, dar ferm pe bărbie, gură și nas, pentru a te asigura că toate sunt acoperite corespunzător. Mai mult, părțile laterale trebuie neapărat să fie cât mai bine lipite de obraji, pentru ca praful și microbii să nu poată să ajungă la gură și la nas. 

Poti opri un virus cu ajutorul măștii medicale? 


Din păcate, răspunsul la această întrebare este negativ, pentru că virusul, fiind foarte mic, are capacitatea de a trece prin ochiurile materialului din care este realizată masca. In schimb, dacă este vorba despre picăturile de la om la om, acestea sunt oprite cu succes, iar dacă ele conțin și virusuri, tu, ca persoană care porți o mască, te protejezi. 

De câte ori poți purta o mască medicală ?


Masca este realizată astfel încât să o poți purta o singură dată. Ideal este să ai la tine mai multe bucăți. Atunci când masca devine umedă, trebuie nepărat să o schimbi, pentru că nu mai are niciun efect și o porți degeaba. 

Asigură masca medicală protecție împotriva noului corona-virus ?

Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infecția determinată de noul coronavirus (COVID-19). Totuși, doar purtarea unei măști nu este suficientă, astfel că este necesară și adoptarea altor măsuri, printre care de maximă importanță sunt cele de respectare a normelor de igienă.

La ce ajută masca medicală ?

Măștile de față ajută la limitarea răspândirii germenilor. Când cineva vorbește, tușește sau strănută, se eliberează în aer mici picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei măști, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.

Este recomandat să porți mască pentru a te proteja de coronavirus?

Recomandările organizațiilor internaționale pentru persoanele care sunt suspecte de infecție cu noul coronavirus și care au simptome respiratorii ușoare trebuie:

  • Să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun sau să iși dezinfecteze mâinile cu soluție pe bază de alcool
  • Să mențină distanța față de persoanele sănătoase de cel puțin 1 metru
  • Să poarte masca medicală.

Ingrijitorii celor suspecți de infecție cu noul coronavirus trebuie să respecte aceleași măsuri. În plus, este nevoie să arunce materialele contaminate cu secrețiile bolnavului cât mai in siguranță și să deschidă geamurile cât mai des.

Masca de protecție poate juca un rol în prevenirea infecției, dar acest rol este limitat în situațiile reale.

Există unele dovezi care arată că masca te protejează de transmiterea virusului de la mâini la gură. Ești mai atent să nu atingi fața când o porți. De asemenea, ești mai protejat de picături când cineva strănută sau tușește lângă tine.

Precauții legate de transmiterea aeriană: unele infecții pulmonare sau ale gâtului se răspândesc prin particule virale sau bacteriene mici care rămân in suspensie in aer și sunt inhalate de ceilalți. Noul coronavirus, varicela, SARS și tuberculoza fac parte din aceasta categorie. In aceste cazuri, persoana infectată trebuie să poarte o mască de față. Toți oamenii care vin in contact apropiat ar trebui să poarte o mască de respirat N95, care are un filtru special conceput pentru a oferi protecție față de particulele mici din aer. Aceste măști au, de obicei, formă rotunjită.

In timp ce specialiștii continuă să afle mai multe legate de modul de răspândire a noului coronavirus, recomandările legate de masca medicinală se adresează mai ales persoanelor care au infecția sau sunt expuse.

Persoanele care sunt expuse sau care au un risc mare de imbolnăvire ar trebui să poarte masca medicală. Oricine are grijă de cineva infectat într-un spațiu spitalicesc trebuie să poarte o mască medicală.  

Dacă porți o mască de față, asigură-te că se mulează bine pe nas și gură. Arunc-o în mod corespunzător și pune alta de fiecare dată când cineva de lângă tine tușește sau strănută.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „simpla folosire a măștii de față este insuficientă pentru a oferi protecție adecvată impotriva răspândirii noului coronavirus”. Majoritatea oamenilor nu știu să utilizeze corect o mască medicală, iar graba cu care le cumpără pot defavoriza persoanele care au cea mai mare nevoie de ele – furnizorii de servicii medicale.

neer.ro

Leave a Reply

Optimized by Optimole