conţinuturile paginilor
Sfaturi adolescenti

Ce sfaturi bune le poți da adolescenților tăi

Doriți – și aveți nevoie – să îi dați sfaturi adolescentului dumneavoastră.

Ce anume trebuie să audă adolescenții de la dumneavoastră? Ce sfaturi le puteți da adolescenților dumneavoastră? Există o modalitate mai bună decât să încerci să strigi sfaturi în direcția lor în timp ce coboară din mașină?
Iată ce trebuie să spuneți și, poate mai important, cum să spuneți pentru a ajunge la adolescentul dumneavoastră.

Oprește-te și gândește-te!

Adolescenții își asumă riscuri, iar asta este bine. Ei nu pot crește fără să încerce lucruri noi și fără să-și asume niște riscuri. Dar ei acționează, de asemenea, din impuls, iar cele două împreună pot fi probleme. Cereți-i adolescentului dvs. să se oprească și să se gândească, spune Melisa Holmes, MD, co-fondator al Girlology și Guyology, programe educaționale despre sănătatea adolescenților.
Este nevoie de un efort conștient pentru ca adolescenții să învețe cum să își pună frâne în creier„, spune Holmes. „Cel mai bun loc pentru a exersa este atunci când folosesc social media„.
Dacă adolescentul dumneavoastră se gândește să posteze o fotografie sau să intre într-o cameră de chat online, îndemnați-l să se întrebe: „De ce vreau să fac asta? Ce riscuri pot fi implicate? Merită?”
Este posibil să nu se gândească la utilizarea social media ca la un comportament riscant, dar, la fel ca și alte alegeri pe care le fac, poate avea un impact de durată asupra lor. Exersând într-un singur domeniu, vor învăța să se oprească pentru a pune aceleași întrebări atunci când cântăresc alte alegeri.

2. Ascultă-ți instinctul!

De ce să-i spuneți adolescentului dvs. acest lucru? Instinctul își amintește de sinele tău adevărat și de îndrumarea profesorilor, antrenorilor, părinților sau a liderilor de tineret. Acest lucru te poate ajuta atunci când te afli într-o situație delicată sau pe un teritoriu necunoscut.

    Lăsați-l pe adolescentul dvs. să știe că aveți încredere în el să gândească singur și să facă alegeri solide. Spuneți-le că învățarea de a-și auzi „vocea interioară” necesită practică, dar că aceasta îi va ghida bine (atunci când nu sunteți acolo).

    3. Atunci când credeți că „toată lumea o face”, verificați faptele.

    Este posibil ca adolescentul dumneavoastră să afle că nu toți ceilalți o fac – fie că „asta” înseamnă să bei, să faci sex sau altceva. Aflarea acestui lucru poate atenua presiunea colegilor de a face ceva pentru care el sau ea poate nu se simte pregătit.

    Luați ca exemplu sexul. Este posibil ca adolescentul dumneavoastră să creadă că toată lumea de vârsta lui este activă din punct de vedere sexual, dar, de fapt, mai puțin de jumătate dintre elevii de liceu din SUA sunt activi sexual.

    Ar putea afla că colegii lui nu o fac cu adevărat, dar îi lasă pe oameni să creadă că o fac în timp ce își dau seama dacă este în regulă”, spune Holmes.

    4. Decideți acum când este în regulă să faceți sex

    Acest lucru poate suna ciudat, deoarece probabil că nu vreți să vă gândiți la faptul că adolescentul dvs. va face sex, dar gândindu-vă acum la acest lucru poate face diferența, spun experții.

      Adolescenții nu sunt foarte buni la a gândi pe picioarele lor„, spune Holmes. Atunci când se gândesc dinainte cum vor refuza drogurile, băutura, sexul sau alte provocări, ei sunt mult mai capabili să își potrivească acțiunile cu valorile lor.

      Realizarea unui plan din timp poate întârzia actul sexual cu până la 18 luni”, spune Holmes.

      Dar a vorbi despre faptul că se întâmplă nu înseamnă că sunteți total permisiv sau că îi dați adolescentului dvs. alegerea. Fiți clar cu privire la ceea ce vă așteptați. De exemplu, ați putea spune: „Vreau să amâni sexul până când acesta poate deveni parte a unei relații semnificative„.

      De asemenea, asigurați-vă că adolescentul dvs. știe despre bolile cu transmitere sexuală și cum să le prevină, de unde să obțină prezervative și metode contraceptive (inclusiv contracepția de urgență), cum să folosească protecția și cum să meargă la un medic chiar dacă nu vrea să știți că merge, spune Holmes.

      În cazul în care se simte ca și cum ai da un mesaj amestecat, ea sugerează să spui: „Vreau să ai aceste informații pentru că, cel mai probabil, vei avea nevoie de ele într-o zi, dar, de asemenea, ai putea să le folosești pentru a ajuta un prieten acum„.

      5. Exersează cum vei spune „nu”

      Chiar și adulții au probleme în a spune „nu” uneori. Repetiția din timp reduce stresul de a trebui să spui nu și de a te gândi cum să o faci. Precizați că faptul de a avea un plan îi va da adolescentului dumneavoastră mai multă hotărâre și putere în situații dificile, spune Carl Pickhardt, PhD, psiholog în Austin, Texas, și autorul cărții Surviving Your Child’s Adolescence.

      Cel mai probabil, adolescentul dumneavoastră poate găsi propriile modalități de a spune „nu”. Dar, atunci când este luat prin surprindere, spune Pickhardt, un bun remediu este să spună: „‘Nu acum‘. Cu alte cuvinte, „Voi face ceea ce îmi place când vreau să fac, nu când vrea altcineva să o fac”.” Acest răspuns poate reduce, de asemenea, numărul celor care întreabă „De ce?”.

      6. Nu lua niciun drog sau medicament la întâmplare

      Adolescenții pot crede că este mai sigur să se drogheze cu medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi Adderall (utilizat pentru tratarea ADHD) sau cu medicamente eliberate fără rețetă, cum ar fi medicamentele pentru tuse, deoarece sunt legale – spre deosebire de drogurile de pe stradă.

      Mulți adolescenți nu știu că se poate lua o supradoză de medicamente fără prescripție medicală, deoarece le puteți cumpăra de la farmacie sau de la magazinul alimentar fără prescripție medicală. Dar acestea pot fi la fel de periculoase ca și drogurile de pe stradă atunci când se abuzează de ele. De asemenea, deoarece medicamentele pot fi ușor de obținut din dulapurile de medicamente de acasă, unii copii împart medicamentele cu prietenii sau le vând.

      Spuneți-i adolescentului dvs. că până și medicamentele eliberate pe bază de rețetă și cele fără prescripție medicală comportă riscuri și efecte secundare, iar ea nu știe care vor fi efectele secundare pentru ea, deoarece acestea sunt diferite pentru fiecare persoană„, spune Pickhardt.

      Abuzul de stimulente, cum ar fi unele medicamente pentru ADHD, poate provoca convulsii sau insuficiență cardiacă. Spuneți-i adolescentului dvs. că trupul și creierul său sunt prea prețioase pentru a risca să le deregleze.

      7. Băutura îți poate afecta creierul

      Explicați că 21 nu este doar un număr aleatoriu. Motivul pentru care vârsta legală pentru consumul de alcool este de 21 de ani este că alcoolul poate provoca schimbări pe termen lung în creierul adolescentului dumneavoastră în timp ce acesta este încă în dezvoltare.

      Adolescenții care beau sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă relații sexuale neprotejate și să fie agresați sau să agreseze sexual pe alții, să aibă accidente de mașină și bătăi și să facă provocări periculoase.

      8. Găsește-ți pasiunea

      Îndemnați-vă adolescentul să devină expert în ceva ce îi place. Acest lucru va contribui la satisfacerea dorinței lor de emoție.

      El va învăța că poate obține emoții din lucruri precum performanța, recunoașterea, depășirea limitelor și creativitatea – nu doar din sex, droguri sau alte comportamente riscante”, spune Holmes. Urmăriți acest lucru prin crearea de oportunități pentru ca el să încerce lucruri noi, spune Pickhardt.

      9. Oamenii greșesc. Învață din greșeli.

      Poate părea evident, dar adolescenții au nevoie să fie reasigurați că toată lumea face greșeli și că le pot folosi pe ale lor ca oportunități de învățare.

      De exemplu, spune Holmes, o fată care regretă că a făcut sex poate crede că, din moment ce a făcut-o o dată, „Ce mai contează? Este prea târziu să mă mai schimb”.

      Dar ea poate stabili noi limite pentru a evita să facă de două ori ceea ce ea consideră că este o greșeală. Spuneți-i adolescentului dvs. că învățând din greșeli îl va face mai înțelept.

      10. Te iubesc

      Nu este chiar un sfat, dar este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți spune adolescentului dumneavoastră. Reamintiți-i adesea că îl respectați, că doriți să-l ajutați să reușească și că sunteți aici pentru el, indiferent de situație.

      Dacă faceți acest lucru, este mai probabil să vă asculte atunci când le dați sfaturi.

        Leave a Reply

        Optimized by Optimole