conţinuturile paginilor
Ziua francofoniei

Pe 20 martie, se marchează Ziua internaţională a francofoniei

Sub tutela Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), pe 20 martie se sărbătorește Ziua internațională a francofoniei și Ziua limbii franceze

Organizația Națiunilor Unite a declarat 20 martie Ziua limbii franceze.

Zilele sunt dedicate milioanelor de oameni din ţările francofone, dar şi din acele ţări unde limba franceză este mai puţin răspândită, potrivit Agerpres.

Data de 20 martie marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), conform site-urilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi UNESCO.

  • În 2023, ziua limbii franceze este marcată la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din Paris, prilej cu care va fi difuzat în direct un program cultural ce scoate în evidenţă diversitatea culturilor francofone, conform francophonie.org.

Tema din 2023 este “321 de milioane de francofoni, miliarde de conţinuturi culturale”, celebrând astfel creaţia culturală francofonă, diversitatea sa, şi necesitatea de a valoriza accesul său în digital.

Învățarea francezei, în pericol, dacă policitile din educație nu determină tinerii să devină profesori – raport din 2022

În 2022, tema Zilei internaţionale a francofoniei a fost “Francofonia viitorului”, pentru a sublinia susţinerea acordată de către francofonie tinerilor şi aspiraţiilor lor, în special în domeniile antreprenoriat, digital şi dezvoltare durabilă, conform francophonie.org.

Tot anul trecut, OIF a lansat un raport prin care arăta că peste 50 de milioane de elevi și studenți învață limba franceză ca limbă străină și că predarea acesteia este în pericol dacă politicile din Educație nu determină tinerii să aleagă meseria de profesor. 93 de milioane de oameni aveau, anul trecut, franceza ca limbă de școlarizare, potrivit aceluiași document.

În sistemul preuniversitar, în 2020, în România erau aproape 240 de mii de elevi care studiau limba franceză ca prima limbă modernă învățată și peste 1 milion de elevi care o învățau ca a doua limbă modernă, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Tot în 2020 erau în România și 330 de elevi care aveau limba de predare franceza, mai nota Edupedu.ro anul trecut.

Resurse pentru învățarea francezei de la TV5Monde

Recent, TV5Monde, cea mai mare televiziune în limba franceză din lume, urmărită de peste 421 de milioane de gospodării de pe întreg mapamondul, a lansat în România TV5Mondeplus. Aceasta este platforma sa de streaming în limba franceză cu interfaţă şi subtitrare în limba română. Cu peste 2 milioane de vizite pe lună şi 7.000 de ore de conţinut disponibile, platforma este accesibilă gratuit, pe toate dispozitivele.

Pentru a contribui la promovarea multilingvismului, TV5Monde pune, de asemenea la dispoziţie, platformele sale educaţionale onlineApprendre” și ”Enseigner le français”, disponibile gratuit pentru toţi cursanţii şi profesorii de limba franceză.

România în organizațiile academice francofone

Amintim că țara noastră este parte din Organizația Internațională a Francofoniei și conduce de 5 ani Agenția Universitară a Francofoniei (AUF). Ales, în mai 2017, în funcția de Președinte al AUF pentru un mandat de patru ani, Sorin Cîmpeanu, în prezent senator, a fost reales în această funcție la 24 septembrie 2021, pentru un nou mandat de patru ani.

În decembrie 2022, prin votul deputaţilor şi senatorilor, Cîmpeanu a fost desemnat în funcția de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, după cum relata Agerpres. Decizia a venit în contextul în care fostul ministru al Educației a rămas la conducerea Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), în pofida acuzațiilor că a plagiat – pe care el le respinge – și a cererii Universităților Franței de a se retrage din această poziție.

Ziua limbii franceze, 20 martie

Leave a Reply

Optimized by Optimole