conţinuturile paginilor
Risipa alimentara

Legea cu privire la risipa alimentară, promulgată de președinte

Legea menită să stopeze risipa alimentară a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis

Prin noua lege care va stopa risipa alimentară consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare.

Legea vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

De asemenea, legea introduce o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice

Acestea sunt:

  • Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în consultare cu
  • Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor,
  • Ministerul Sănătăţii şi
  • Ministerul Finanţelor

Ele au obligația e a întocmi strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare care trebuie actualizată cu o periodicitate de cel mult cinci ani.

Implementarea măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare trebuie implementată de către instituţii, acolo unde sunt gestionate produse alimentare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligația de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este obligat să coordoneze elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.

Beneficii și sancțiuni

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără: reducerea preţului la alimente înainte de data expirării; donarea alimentelor; transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor. 

În actul normativ sunt prevăzute și sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legii, respectiv:  de la 1.000 la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi; de la 3.000 la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici și mijlocii; de la 6.000 la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.

Iniţiativa vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România, potrivit raportului comisiei de specialitate, transmite Agerpres.

Platfformă digitală pentru raportarea datelor cu privire la risipa alimentară

Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

Proiectul prevede măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria a III-a pentru hrana animalelor din adăposturi. Sunt stipulate și măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

De asemenea, actul normativ stabileşte că, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare.

Potrivit celor adoptate, operatorii economici implementează măsuri de informare şi responsabilizare pentru salariaţi pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare.

Operatorii economici vor informa consumatorii despre obiceiurile de consum responsabile

Aceştia nu pot declara în mod deliberat ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute şi încă bune pentru consum, fără a aduce atingere regulilor privind siguranţa alimentelor.

Operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu„, mai prevede actul normativ.

De asemenea, conform celor adoptate, „transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final”. „

Sancţiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, mai prevede proiectul.

Legea pentru stoparea risipei alimentare, promulgată de președintele Iohannis

Leave a Reply

Optimized by Optimole