conţinuturile paginilor
Educatie pentru mediu

România are lipsuri în educația pentru mediu

România, țară care a adoptat anul trecut o strategie națională dedicată educației pentru mediu, are lipsuri considerabile, comparativ cu alte țări europene, în ceea ce privește acțiuni care să susțină obiectivele declarate, reiese dintr-un nou raport publicat de rețeaua europeană Eurydice.

Analiza europeană, intitulată „Învățare pentru durabilitate în Europa, dezvoltarea competențelor”

și sprijin pentru profesori și a școli”, evaluează felul cum diversele țări de pe continent abordează educația de mediu și pentru dezvoltare durabilă și formarea profesorilor în acest domeniu.

Raportul notează că toate sistemele de învățământ includ dezvoltarea durabilă în curriculum, iar competențele de acest fel sunt abordate trans-curricular în majoritatea statelor.

Există, însă, diferențe notabile nu doar în abordarea temelor de acest fel în școli, ci și în ceea ce privește sprijinul acordat la nivel de sistem școlilor și profesorilor.

Care este în acest context, comparativ cu alte țări europene, situația României?

România – despre care Raportul consemnează sumar că pregătește o serie de acțiuni, de acum încolo, în baza Strategiei naționale adoptate anul trecut –  figurează în rândul țărilor în care dezvoltarea durabilă nu este un obiectiv general de educație, ci figurează doar ca temă trans-curriculară.

Modelul românesc este comun în sud-estul și centrul Europei, pe când în sud, vest și nord sistemele de educație stabilesc dezvoltarea durabilă nu doar ca temă, ci și ca obiectiv educațional.

Proiecte care au ca scop pregătirea profesorilor

Pregătirea profesorilor este importantă pentru formarea competențelor elevilor în probleme de mediu

Pe 30 ianuarie 2024, 4755 profesori au participat online și fizic la conferința Educație pentru mediu – Amprenta ecologică, organizată de Asociația Teatrul Vienez de copii “Copiii joacă teatru” în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Ecofootprint Romania. 

Scopul principal al proiectului este formarea cadrelor didactice prin intermediul unui curs acreditat de Ministerul Educației pentru a-i familiariza pe aceștia și pe elevii lor cu o serie de concepte precum amprenta ecologică, schimbări climatice, obiective de dezvoltare durabilă, protejarea mediului înconjurător etc. 

Teach for Romania și Fundația OMV Petrom anunță „Verde pentru Generația Alpha”

Acesta este un program de educație de mediu adresat elevilor din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial, cu focus pe înțelegerea și relaționarea într-o manieră sustenabilă cu mediul înconjurător.

Programul va fi implementat în 109 școli și 17 grădinițe din comunitățile vulnerabile în care Teach for Romania activează. Materialele dezvoltate în cadrul programului vor ajuta 145 de profesori din rețeaua Teach for Romania să transmită informații de mediu unui număr de 2.900 elevi.

Kaufland România susține educația și protejarea mediului în judetele Dunărene

Compania se va implica activ în cadrul proiectului ”Let’s Do It, Danube!” prin aducerea educației ecologice în școli din județele dunarene și echipare a voluntarilor la ecologizarea malurilor fluviului, pe 29 iunie – de Ziua Internațională a Dunării!

Compania este partener național Let’s Do It, Romania! din 2011, sprijinind desfășurarea zilei naționale de curățenie prin echiparea unui număr de 15.000 voluntari în cadrul celor trei ediții desfăsurate.

Campania de educație ecologică a început la data de 7 aprilie și continuă până la finalul anului educațional. În cadrul acestei etape,  copii vor avea posibilitate de a viziona filmul documentar: ”Dunarea – Amazonul Europei!” și vor participa la sesiuni de training de protejarea și prevenirea poluării mediului și a apelor. În cadrul acestei etape, Kaufland România va dona școlilor participante harți educative și va premia copii cu cea mai mare implicare în proiect.

În cadrul campaniei, Kaufland România va echipa o parte dintre voluntarii participanți la ecologizarea malurilor Dunării.

Județele implicate în cadrul proiectului sunt: Caraș – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giugiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Galați, Tulcea.

Școala de mediu este deschisă înscrierilor până în luna iunie 2024

Școlile din 10 județe se pot înscrie în programul gratuit de educație de mediu: Școala de Mediu ajunge în toată România! Proiectul, derulat de Nature Talks, susține ateliere interactive pentru copii din clasele a II-a – a IV-a și îi vom învăța cum să aibă grijă de mediul înconjurător.

Peste 10.000 de elevi din România au participat deja la ateliere de mediu interactive, în care au aflat cum să protejeze mediul înconjurător. Un ansamblu de materiale, jocuri, experimente și expoziții, au creat o școală mobilă de mediu, unde copiii învață despre poluare, risipă alimentară, colectare separată și eficiență energetică. Proiectul își propune să ajungă în toată țara cu sprijinul companiilor care se pot înscrie în campanie.

Leave a Reply

Optimized by Optimole