conţinuturile paginilor
La liber cu Corina Suteu

Teatrul Masca prezintă o nouă dezbatere performativă

În luna noiembrie, Teatrul Masca pregătește premiera spectacolului „Moartea și viața lui Bulă” de Alexandru Ivănoiu (9 și 10 noiembrie, de la 19.00) și o nouă dezbatere performativă La Liber moderată de Corina Șuteu, pe tema „Arta și banii” (14 noiembrie, de la 19.00)

Invitații acestei ediții sunt Ovidiu Șandor și Anghel Damian.
Stagiunea 2024-2025 la Teatrul Masca stă sub motto-ul „Aici se visează la schimbare”. Spectacolele și activitățile din acest an sunt gândite drept platforme pentru subiecte complexe, relevante pentru provocările etice, individuale și colective, ale lumii de azi. Astfel, spectatorii pot participa la o reflecție critică asupra modului în care visurile pot contribui la construirea unei lumi ce se dorește a fi schimbată.

Teatrul Masca și Asociația IOTA vă invită la înmormântarea lui Bulă și a bancurilor românești

Pe 9, 10 și 13 noiembrie, „Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu își face debutul oficial pe scena Teatrului Masca sâmbătă, pe 9, și duminică, pe 10 noiembrie de la 19.00.

Spectacolul este o co-producție cu Asociația IOTA

Sfâșiați de durere anunțăm încetarea din viață a lui Bulă. Faimosul personaj de banc s-a prăpădit. Invităm toți românii să-i aducă un ultim omagiu celui care, în ultimii 60 de ani, ne-a îmbucurat viața. Apropiații lui: Alinuța, Iepurașul, Ștrul declară doliu național. O lume moare, alta se naște. Vă invităm să-l ducem pe ultimul drum.

„Moartea și viața lui Bulă” este o reîntoarcere către cultura bancurilor românești, ca un ultim omagiu adus unei lumi în declin, înlocuită de umor de pe internet, meme-uri și corectitudine politică. În ce măsură poate violența să devină o unealtă de alinare comică? Ce a însemnat această istorie a umorului negru grotesc, cu bazele în stereotip și în agresivitate, pentru poporul român? Este grotescul o sursă de umor viabilă – și până la ce punct? Putem schimba conștiința colectivă? Dar gustul pentru glume?

Autorii spectacolului „Moartea și viața lui Bulă” sunt Alexandru Ivănoiu (text) și Alin Uberti (regie). Din distribuție fac parte actorii Vlad Pânzaru (Bulă), Mălina Andreescu (Alinuța), Bogdan Iancu (Iepurașul) și Vlad Furtună (Ștrul). Din echipa artistică fac parte și Cosmin Stancu (scenografie), Vlad Furtună (coregrafie și mișcare scenică), Corina Sîrghi (pregătire muzicală) și Diana Török (montaj video).

Spectacolul este interzis persoanelor sub 18 ani

Trigger Warning: Spectacolul, la fel ca bancurile românești, conține vulgaritate excesivă, momente de violență și abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, tentative de suicid, revenge porn, gesturi cu tentă sexuală, stereotipuri, forme de discriminare diverse și, în general, o bătaie de joc la adresa a tot ce ar fi sfânt.

Următoarea reprezentație are loc miercuri, pe 13 noiembrie de la 19.00.

Biletele sunt disponibile online sau la casa de bilete a Teatrului Masca (Bd. Uverturii nr. 14).

https://www.mystage.ro/spectacole/moartea-si-viata-lui-bula-4328/

Următoarea dezbatere La Liber are ca subiect „Arta și banii”, într-un dialog sincer cu Ovidiu Șandor și Anghel Damian pe 14 noiembrie

Joi, 14 noiembrie de la 19.00, are loc următorul episod La Liber, moderat de Corina Șuteu (consultantă culturală, expertă în politici culturale, critic de teatru, fost ministru al Culturii, și vocea Teatrului Masca din acest sezon).

Invitați: Ovidiu Șandor (antreprenor și lider cultural, președintele Fundației Art Encounters) și Anghel Damian (actor, scenarist și regizor de film) și participanți din public

Relația artelor cu banii este dintotdeauna un subiect fierbinte. Este produsul artistic unul sacru și experimental sau este el un produs de consum, pe care publicul să îl „cumpere”? Cine stabilește azi valoarea simbolică și/sau economică a artei? Ne îndreptăm, în România, către o liberalizare excesivă sau, dimpotrivă, rămânem dependenți de un sistem din ce în ce mai învechit, chiar dacă necesar, de susținere a culturii? Cum ar trebui să își redefinească statul rolul de patron cultural într-o lume în care publicul e din ce în ce mai înclinat către divertisment și are la îndemână realitatea digitală?

Toate discuțiile La Liber vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Teatrului Masca și, mai apoi, încărcată pe canalul de YouTube, pentru cei care nu pot fi fizic alături de noi.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locului se poate face la casa de bilete sau online, prin:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole