conţinuturile paginilor
Adolescenti

11 Sfaturi pentru adolescenți

Dacă ar trebui să dăm câteva sfaturi înțelepte adolescenților, care ar fi acestea ? Iată 11 sfaturi pentru adolescenți, de care poate, câțiva vor ține seama.

1. Nu te grăbi să crești

Când ești la vârsta adolescenței, îți dorești să fii tratat ca un adult. Să ai mai multă independență și mai mult de hotărât în ceea ce te privește. Să porți haine pentru adulți, să te uiți la filme pentru adulți și, în general, să faci ceea ce fac oamenii mari.

Dar maturizarea nu este ceva care poate fi grăbit, ea se întâmplă de la sine și când este vremea. Cu toată sinceritatea vă spunem, să vă bucurați de copilărie cât mai mult posibil. Este vremea în care puteți trăi fără griji, singura din viață, de altfel.

2. Nu încerca să îți planifici toată viața

De obicei, în adolescență, vă gândiți sau vă imaginați viitorul. Începeți să vă gândiți ce carieră vreți să aveți sau ce stil de viață vă doriți. Uneori, în ceea ce privește alegerile academice, poți să pui câteva cărămizi la fundație și poți să faci un plan mare al lucrurilor pe care dorești să le faci.

Dar trebuie să vă spunem că nu veți putea întotdeauna să mențineți un plan rigid, indiferent de cât de bine ar fi gândit. Cu toate că este bine să ai scopuri pe care să-ți dorești să le atingi în viață, e la fel de bine să accepți ideea că lucrurile nu merg mereu așa cum ne-am propus.

Unul dintre cele mai bune sfaturi în această privință este să nu stabilești, neapărat, momentele în care evenimentele majore să se întâmple. Fie că e vorba despre carieră, dragoste, averi sau copii, e bine să fii conștient de impredictibilitatea vieții. E bine să ai în minte tot ce vrei să faci, dar să le atingi la anumite vârste, este o cu totul altă poveste.

3. Prietenii vin și pleacă

Nu e bine să subestimezi puterea prieteniei, dar să știi că puțini dintre prietenii de azi, vor mai rămâne cu tine mai târziu. Oricât de greu ar fi să auzi asta și oricât de trist ar părea faptul că prieteniile se termină, să știi că un prieten nou se află mereu, în apropiere. Nu toți prietenii se îndepărtează, iar prieteniile durabile sunt cele pe care trebuie să le apreciezi cel mai mult și pe care le vei găsi cel mai greu.

4. Să fii cool depinde de punctul de vedere

Pentru că tot am vorbit de prieteni, îți vei dori uneori să faci parte din grupuri pe care le consideri Cool. Dar strategia asta nu va funcționa pe termen lung. Să știi că nimeni nu e cool în mod absolut. Ceea ce o persoană consideră cool, o alta va considera departe de această idee.

Dacă petreci mult timp pentru a te conforma diverselor curente sau pentru a fi Cool, nu vei mai avea timp să fii tu însuți. Dar doar fiind tu însuți, vei atrage în viața ta oameni cu care vei clădi legături puternice, mai importante decât cele superficiale pe care le construiești doar prefăcându-te, pentru a fi la modă.

Cui îi pasă dacă faci parte din trupa școlii în loc de echipa de fotbal ? De ce să conteze dacă îți petreci timpul jucând jocuri în timp ce alții sunt în parc ? Ești cool pentru prietenii tăi și ei sunt cool pentru tine, nu contează ce cred ceilalți.

5. E ok să spui NU

Ca adolescent, te vei simți presat să spui da la orice. Că e vorba despre prieteni sau alte persoane pe care le cunoști, la școală sau în alte părți. Presiunea celorlalți poate să pară o glumă, dar când treci prin vârsta la care te afli tu, acest tip de presiune va apărea.

Când te maturizezi, e ok să faci greșeli și să înveți din ele, dar să consideri că ai greșit doar pentru că cineva crede așa, îți scade din puterea de expresie. Te simți, probabil, mândru să te contrazici cu părinții pe diverse subiecte și poate și cu prietenii sau alte cunoștințe. Nu e vorba doar despre pericolele băuturii, fumatului sau drogurilor. De fiecare dată când nu simți că ai vrea să faci anumite lucruri, e bine să ai puterea să spui ”nu”. Poate că prietenii tăi merg la cinema, dar tu nu prea ai chef. Sau poate ești invitat să mergi în vacanță cu prietena ta și familia ei și ți se pare puțin ciudat. Este ok să spui ”nu” în astfel de situații sau în altele care îți apar în cale.

6. Nu ești singurul care suferă de anxietate

Anii adolescenței pot fi cei mai stresanți, din punct de vedere fizic și emoțional. Sigur ai multe îngrijorări în minte și toate vin deodată.

Ai putea avea impresia că ești singurul în situația asta, dar să știi că aproape fiecare persoană s-a simțit așa la vârsta ta. E bine să faci ceva ca să reduci intensitatea acestor emoții sau poți măcar să le accepți ca pe o realitate. Amintește-ți, însă, că toți prietenii tăi și rudele tale au trecut prin asta, cu siguranță. Chiar dacă nu ți-au spus-o niciodată.

7. Cere ajutorul, atunci când simți că ai nevoie

E posibil ca sentimentele și gândurile să fie prea greu de dus. Nu e o idee rea să ceri ajutorul.

Ajutorul poate veni în diverse moduri. Fie o discuție de suflet cu un prieten sau o rudă, fie din alte centre de suport, caritabile. Un proverb spune că o problemă împărtășită este deja jumătate, iar să ceri ajutorul cuiva nu e un semn de slăbiciune. Dimpotrivă, este un semn de putere.

8. Rămâi deschis la punctele de vedere și opiniile altora

Pe măsură ce crești, îți formezi o părere despre lume și poți avea păreri clare despre anumite obiecte. Opiniile tale pot fi, adesea, diferite de ale altora. Este ușor, la vârsta ta să ții la părerile tale și să pierzi controlul, ambalându-te într-o ceartă.

E mult mai bine să asculți și ce spun ceilalți și să înțelegi că părerile lor nu sunt, totuși, un atac la persoană. Nu întotdeauna există doar bine și rău, iar convingerea că doar tu ai dreptate, poate duce la conflicte.

9. Părerile tale se vor schimba odată cu trecerea timpului

Dacă ții la părerea ta, află că pe măsură ce vei progresa, în viața adultă, e posibil ca părerile tale să se schimbe.

E bine să accepți acest proces, decât să te opui. Oamenii se schimbă, tu te vei schimba, este natural ca multe lucruri să se schimbe. Dacă te străduiești să păstrezi opiniile vechi pe care le-ai exprimat, vei împinge conflictul înăuntru, ceea ce nu e deloc de dorit.

10. Ai încredere în ceea ce simți

Noi, oamenii am fost înzestrați cu un simț aparte care ne spune ce e bine și ce nu, în anumite situații, Dacă îți vei urma acest sentiment, intuiția cât de mult vei putea, vei avea doar de câștigat.

11. Nu îți dori bogăție materială

Să îți dorești să fii bogat în sensul strict material, este o capcană pentru mulți oameni, mai ales pentru adolescenți, Până la această vârstă, nu ai avut prea mult de-a face cu banii, a venit vremea să începi să lucrezi și să primești o răsplată pentru munca ta.

Banii îți dau un sentiment de libertate și de putere și paree să dacă ai mai mulți, viața ta va fi mai frumoasă. Așa cum am discutat, însă, bogația la care e bine să aspirăm, adevărata bogăție trece cu mult de limitele banilor. Tipul acesta de bogăție ar fi bine să te preocupe.

Cu toate că odată cu trecerea anilor, ne cunoaștem pe noi înșine din ce în ce, este vârsta adolescenței, aceea la care punem fundația personalității noastre. Aflăm cine suntem și cine vom fi. Cei mai mulți dintre adolescenți nu țin cont de niciun sfat, oricine l-ar da. Mai există, însă, câțiva care se gândesc la ceea ce li se spune și care poate vor ține cont și de ce am scris noi aici.

Leave a Reply

Optimized by Optimole