Studiu:Vederea copiilor a fost afectată de pandemie

Peste 90% dintre părinții participanți la un studiu desfășurat într-o serie de zone rurale de către organizația World Vision România spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie. Aceasta anunță un program de informare și testare a acuității vizuale a copiilor și adulților în mai multe comunități rurale.

42% dintre părinții care se plâng de afectarea vederii copiilor spun că problemele de acest fel s-au agravat mult sau foarte mult.

Aproape jumătate dintre părinții de la sate participanți la sondaj afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul școlii online că îi dor ochii. Părinții chestionați au mai transmis că:

  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%);
  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiți (55%).

Peste 61% dintre părinții din comunitățile vulnerabile nu și-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic.

Printre cauzele enumerate de părinți se află:

  • lipsa banilor (22,5%);
  • distanța prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%);
  • lipsa de timp (5,6%);
  • percepția că „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme“ (peste 30%). 

Procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate. Mulți părinți nu identifică la timp problemele de vedere ale copiilor. 

Fundația anunță că va organiza sesiuni de inforrmare si testare a acuității vizuale pentru 6000 de copii și adulți din comunitățile din mediul rural

Sondajul s-a desfășurat pe un eșantion de aproape 500 de părinți din nouă județe, cu vârste și niveluri diferite de studii.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: