conţinuturile paginilor

Un portret al lucrătorului cultural independent din România,la Replika

Fie că-i spunem teatru independent sau privat, alternativ sau underground, că se numesc artiști sau lucrători culturali, ceea ce unește toate aceste experiențe este ambiția oamenilor care continuă să creadă, să facă, să pună lucrurile în mișcare. Ei sunt protagoniștii spectacolului (IN)DEPENDENȚII sau Homo sapiens non urinat in ventum, povestea tragi-comică a teatrelor care se auto-finanțează, pusă în scenă de artiștii care se auto-motivează.

O invitație în culisele sectorului independent, spectacolul prezentat în premieră la finalul anului trecut revine pe scenă pe 27 ianuarie și 4 februarie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural de Teatru Educațional Replika.

Accesul la fiecare dintre cele două reprezentații va fi gratuit, în baza unei rezervări la contact.idea77@gmail.com.

Spectacolul este un eseu performativ tragi-comic de Catinca Drăgănescu, onest și pe alocuri ireverențios: un fel de portret al artistului independent, care se pune pe sine ȋn discuție, ȋn aceeași măsură ȋn care chestionează sistemul ȋn care e constrâns să activeze. Din distribuție fac parte Mihaela Rădescu, Florina Gleznea și Andrei Raicu, autorul muzicii și sound design-ului. Andrei Dinescu semnează orchestrația vocală, iar design-ul de lumini poartă semnătura lui Alexandros Raptis.

E un exercițiu de sinceritate despre cum se simte independența sau freelancingul sau statutul de liber profesionist ȋn cultură. Sper să ridice ȋntrebări, sper să deschidă discuții.” subliniază Catinca Drăgănescu, creatoarea spectacolului.Am făcut proiectul ăsta pentru că nu mai puteam să nu vorbesc despre ceva ce ȋmi ocupă foarte mult spațiu mental. Ceea ce am ales să punem pe scenă este produsul discuțiilor noastre, experiențelor noastre, istoriilor noastre combinate, un proiect autoreflexiv ȋn care ne explorăm condiția de artiști sau lucrători culturali independenți, și râdem de ea, și ne enervăm, ca să nu plângem, ca să nu ne plângem, ca să facem ceva cu toată furia acumulată ȋnăuntru ȋnainte să ne blazăm, sau ca să nu ne blazăm, sau ca să nu devenim cinici și ca să nu ne lăsăm pradă inerției.”, adaugă aceasta.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: