conţinuturile paginilor

Virtual Reality pentru integrarea copiilor cu autism

Virtual Reality va fi folosită pentru prima dată în integrarea copiilor cu autism în societate. Proiectul Digital Therapy for Autism – ABA prin VR este acum funcțional în cele două centre Autism Voice din București.
Peste 170 de copii cu vârsta de peste 4 ani vor avea acces la cea mai modernă formă de tehnologie în terapie ABA pentru integrare socială. Proiectul este finanat prin programul RO SMART – Țara lui Andrei al OMV Petrom.

Digital Therapy for Autism propune să îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA aplicate acestora.

Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi.

Realitatea virtuală poate crea cu 50% mai puțin efort orice situație, stimul sau experiență necesare pentru recuperarea copilului cu tulburări.

Copiii și tinerii cu autism aflați în terapie în cele două centre Autism Voice vor reuși să depășească probleme sociale și emoționale grave (temeri/fobii, tulburarile de comunicare, anxietatea, depresia, bipolaritatea) și să accelereze aplicarea planului de intervenție cu 50% mai repede, iar pe plan național, indirect, pe termen lung, va ajuta orice copil/tânar cu autism sau părinte/terapeut prin oferirea de acces gratuit către „prima librărie de experiențe VR pentru autism din România”.

Acest proiect este primul program de acest gen oferit copiilor cu autism. În contextul în care tehnologia VR a fost inclusă cu succes în tratamentele pentru autism în SUA, Țările Europei de Nord-Vest și Japonia încă din anii ’90.

Pentru acest proiect, Ideologiq România, a dezvoltat și produs cinci experiențe interactive de realitate virtuală și șase kit-uri de realitate virtuală. Din cele cinci experiențe create, două au componente de interactivitate și trei sunt pe model recompensă.

Copiii trebuie să parcurgă cu succes primele două experiențe de interactivitate, pentru ca ulterior să aibă acces și la experiențele care îi recompensează.

Prima experiență de realitate virtuală interactivă de care vor avea parte copiii este creată în cadrul unui hypermarket (Cora Sun Plaza). Copiii vor avea de parcus interiorul magazinului, care este modelat și programat în totalitate de către echipa Ideologiq. În cadrul experienței, copilul vizualizeaza un film 360 realizat în interiorul magazinului, iar apoi interacționează cu mediul de realitate virtuală. Copilul va fi îndrumat să aleagă un produs de pe raft. Să îl pună în coșul de cumpărături. Apoi pe banda casei de marcat, pentru a-l scana. Oferind astfel posibilitatea terapeutului de a crea diferite jocuri, diferențiate în funcție de vârstă.

Cea de-a doua experiență interactivă de realitate virtuală este creată la stația de metrou. Începe cu interacțiunea copilului cu metroul și cartela de acces (acesta trebuie sa își achiziționeze o cartelă și să o introducă în aparatul de taxat). Pasul următor este coborârea în subteran și călătoria propriu zisă. Din acel moment copilul va putea vedea un film 360 – o adevărată călătorie cu metroul.

Experiența de tip recompensă este destinată premierii copiilor care au trecut cu succes de primele două contexte și cuprinde o activitate într-o rachetă modelată. Cu ajutorul acesteia se pot accesa diferite filme 360 cu situații cum ar fi zborul cu parapanta, zborul la bordul unui avion, sau plimbarea cu un roller-coaster.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: