conţinuturile paginilor

Povești românești pe bandă desenată

𝘾𝙪𝙫𝙞𝙣𝙩𝙚 𝙞𝙡𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚: 𝙥𝙤𝙫𝙚𝙨̦𝙩𝙞 𝙧𝙤𝙢𝙖̂𝙣𝙚𝙨̦𝙩𝙞 𝙥𝙚 𝙗𝙖𝙣𝙙𝙖̆ 𝙙𝙚𝙨𝙚𝙣𝙖𝙩𝙖̆, dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale, în data de 𝟏𝟓 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝐢̂𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐥𝐚 𝐀𝐑𝐂𝐔𝐁 (𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐟𝐞𝐧𝐞𝐚), între orele 11-21.

Vă propunem o serie de acțiuni culturale destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani, prin care aceștia să descopere, timp de o zi, scriitori români și poveștile acestora prin intermediul unei expoziții de benzi desenate, jucării și obiecte de memorabilia și lucrări realizate de câțiva dintre cei mai recunoscuți ilustratori români, dar și prin ateliere de citit și desenat. În același timp, proiectul urmărește creşterea gradului de acces la cultură prin promovarea textelor din literatura românească, luând în calcul o perspectivă mai neconvențională, dar atrăgătoare, respectiv banda desenată, care ar trebui să fie privită în special ca un act de cultură pentru copii.

• 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞:

1. 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐳𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐧𝐚𝐭𝐞, cărți de povești din toate timpurile, jocuri și jucării românești, care au ca tematică povești, jocuri și autori ai literaturii române.
2.𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐧, ilustrație și storytelling creativ dedicate copiilor – “Sunt Zmeu sau Harap-Alb?”
3. 𝐋𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ a unei benzi desenate românești de către un actor român sau scriitor
4. 𝐂𝐥𝐮𝐛𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫
5. 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 “𝐂𝐮𝐯𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞: 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐩𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐧𝐚𝐭𝐚̆” va avea în vedere aducerea în același panel de discuții personalități din domeniul graficii românești, editorial, mass-media etc.

Pe durata expoziției, vor avea loc și vizionări de povești prin diapozitive și vor fi organizate ateliere de basme și povești (de desenat și scris), de legătorie de carte, prin care cei mici își vor compune la final propriile cărți. Sub îndrumarea profesorilor/trainerilor, acești vor alege/compune împreună o poveste, vor face schițe, vor crea ilustrații, vor edita paginile, ca, într-un final, să se ocupe de legătoria și copertarea cărții și realizarea de semne de carte. Părinții vor beneficia separat de un workshop de book reading creat în ideea de a-i îndruma cum să le insufle copiilor apetitul pentru lectură, prin metode eficiente și creative.

Ziua se va încheia printr-o conferință dedicată amatorilor și pasionaților de domeniul graficii și ilustrației de carte pe format de bandă desenată, prin care vom investiga, sub forma unei dezbateri la care vor lua parte artiști și personalități din acest segment (graficieni și ilustratori preponderent, jurnaliști și editori de cărți și reviste), importanța și contribuția benzii desenate ca artă vizuală în diversificarea artelor vizuale și a industriile creative din România.


Leave a Reply

Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: