conţinuturile paginilor

Număr unic național gratuit pentru cazurile de copii abuzați

La numărul de telefon unic 119 poate suna de astăzi, 5 ianuarie, orice copil care este abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenței fizice sau emoționale, sau orice persoană care are cunoștință de astfel de situații de violență în familie“, a anunțat ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea. Sesizarea poate fi făcută și sub anonimat. 

La numărul unic gratuit 119 răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care au fost instruiți să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent. Operatorii pot cere ajutor echipelor mobile din teren, care să intervină. Operatorul care răspunde la numărul de telefon gratuit, 119-Telefonul Copilului, semnalează cazul la 112 printr-un buton. Apoi există o procedură specială. “Cei de acolo știu că e semnalat un caz legat de un copil aflat în pericol și acționează în consecință“, a explicat secretarul de stat Mădălina Turza. 

Cel care face sesizarea poate cere să rămână anonim. De asemenea, există și sprijin emoțional acordat prin consilieri psihologici. Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, a subliniat că potrivit multor studii făcute de ONG-uri, jumătate dintre copii au declarat sub anonimat că simt anxietate, depresie și chiar se gândesc la suicid, au probleme cu somnul și cu socializarea, de când e izbucnit pandemia. 

În pandemie cazurie de violență în familie s-au acutizat: în 2020, peste 8200 de copii au fost victime ale violenței în familie, iar în primele 7 luni din 2021 peste 5000 de copii au fost abuzați acasă sau de rude”, a subliniat secretarul de stat Mădălina Turza. 

27 de state europene au un număr unic la nivel național pentru protecția copilului. În România, din 2006 funcționează Telefonul Copilului 116 111 – număr înființat de Asociaţia Telefonul Copilului cu un partener de telefonie mobilă. 

Despre programul guvernamental “Din grijă pentru copii”

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, Programul Naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, ‘Din grijă pentru copii” prevede următoarele măsuri care se află în diferite stadii de implementare:

  • 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19;
  • Introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculum şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor, siguranţa online;
  • Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel puţin 7000 de specialişti în domeniul managementului emoţiilor şi al relaţionării, metode de identificare şi intervenţie în situaţiile disruptive psiho-emoţional;
  • Introducerea unui modul de formare a competenţelor în domeniul psiho-emoţional pentru profesori la nivel de masterat didactic;
  •  Desemnarea de inspectori şcolari dedicaţi pentru managementul incluziunii şi al suportului psiho-pedagogic;
  •  Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracţiunilor în fiecare judeţ;
  • Dezvoltarea unui sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online;
  •  Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi;
  •  Crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii;
  •  Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta va conţine materiale de specialitate, realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri.
 Durata Programului este de 2 ani şi va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Comitetul interministerial pentru elaborarea Programului naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, ‘DIN GRIJĂ PENTRU COPII’, a finalizat la sfârşitul lunii august lucrările tehnice. Timp de trei luni, zeci de experţi, psihologi, medici psihiatri, elevi şi părinţi au contribuit la elaborarea unuia dintre cele mai ample programe dedicate stării de bine a copilului şi familiei. Comitetul a fost înfiinţat prin decizia prim-ministrului, a fost coordonat de consilierul de stat Mădălina Turza şi a avut ca scop elaborarea proiectul de Ordonanţă de Urgenţă  pentru adoptarea Programului.

Leave a Reply

Optimized by Optimole