conţinuturile paginilor
evenimente culturale 2023

Evenimente culturale la Noaptea Muzeelor 2023

Evenimente culturale la Noaptea Muzeelor 2023. Ediţia a 19-a, va avea loc pe 13 mai și va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.

Palatul Suțu găzduiește trei expoziții:

  • -,,Timpul Orașului” (expoziție permanentă)
  • -expoziția tematică de artă „Lumea satului în pictura românească”
  • expoziția tematică de arheologie „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”.

Muzeul Theodor Aman aduce o expoziție permanentă și un recital de voce și chitară – „Voyage en musique”, de la ora 19:00, susținut de soprana Mihaela Andrei și Adrian Andrei la chitară.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu propune publicului o expoziție pentru a descoperi Universul și sistemul solar.

Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române vor fi deschise până la ora 22:00. Cei mici au pregătite ateliere creative „A fost odată… va fi odată…”, ateliere de scriere creativă, ateliere de vioară și arhitectura și pictură la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” și la Casa Memorială „Anton Pann”.

La sediul MNLR (str. Nicolae Crețulescu 8) vor avea loc spectacole pentru copii, lecturi de poezie&proză, ori Maraton de Poezie și Jazz. 

Casa Artelor „Dinu Lipatti” propune publicului un program din care nu lipsesc audițiile, expozițiile ori proiecțiile de filme despre viața lui Dinu Lipatti.  Curtea și Saloanele Casei Artelor Dinu Lipatti vor putea fi vizitate și ele, precum și mini librăria Casei.

TNB participă la „Noaptea Muzeelor” cu expoziția „Regina Maria la Teatru”

Pe 13 mai, Teatrul Național I.L.Caragiale din București se alătură ediției de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu expoziția „Regina Maria la Teatru”.

 Este vorba despre o expoziție ce aduce în atenția publicului 38 de bunuri culturale din Colecțiile Muzeului Teatrului, printre care o rochie cu trenă, realizată din țesătură cu fir de argint și broderie cu mătase, care a aparținut Reginei Maria a României. În jurul acestei prețioase rochii, publicul poate admira costume de scenă ale unor actori din generații diferite, documente, afișe și fotografii care fie întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele, fie sunt mărturii pentru biografia actorilor.

Această expoziție a fost vernisată pe 27 martie 2023, de Ziua Mondială a Teatrului, ca urmare a unui proiect cu o finanțare nerambursabilă de aproximativ 130.000 euro, asigurată prin Granturile SEE, implementat de Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București este una dintre instituțiile publice de spectacol ce deține un patrimoniu alcătuit din documente și imagini inedite, fotografii de epocă, afișe, pliante și programe, manuscrise și scrisori ale unor personalități din lumea teatrului, recuzită și costume de scenă, obiecte cu valoare memorială și obiecte de artă precum picturi, sculpturi și lucrări de grafică, patrimoniu ce reprezintă mărturii ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. Încă din 1942 a fost deschis publicului Muzeul Teatrului Național, la inițiativa actorului George Franga, cu sprijinul și acordul directorului Liviu Rebreanu.

Expoziția se vizitează în cadrul vizitelor ghidate, în intervalul 18:00 – 23:00, pentru care este necesară o înscriere prealabilă la adresa de e-mail muzeu.tnb@gmail.com

Opera Comică pentru Copii pregătește experiențe unice și memorabile pentru spectatorii săi, indiferent de vârstă! Între orele 20:00 și 24:00, toți cei care trec pragul Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16), pornesc la fiecare sfert de oră în tururi ghidate prin clădire. 

Castelul Peleş din Sinaia, dar şi alte muzee din judeţul Prahova, dintre care unele unicat în ţară, vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă.

Printre aceste instituţii de cultură se numără şi unele unicat în reţeaua muzeală a ţării, respectiv Muzeul Ceasului, înfiinţat în anul 1963 de profesorul Nicolae Simache, şi Muzeul Petrolului, inaugurat în octombrie 1961.

La Ploieşti, vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”, Muzeul „Ion Luca Caragiale”, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” şi Muzeul de Istorie şi Arheologie.

Programul evenimentelor „Noaptea muzeelor” poate fi accesat pe site-ul https://noapteamuzeelor.org/.

Leave a Reply

Optimized by Optimole