conţinuturile paginilor
Romanian Design Week

Evenimente culturale 2023:Romanian Design Week 2023 începe!

Evenimente culturale 2023:Romanian Design Week 2023 începe!

Începe cea de-a 11-a ediție a Romanian Design Week, vineri, 12 mai 2023. Evenimentul se va desfășura în Piața Amzei și vor fi expuse peste 160 de proiecte de arhitectură și design. Alte 100 de evenimente vor avea loc în toată Capitala pe durata festivalului.

Romanian Design Week ajunge anul acesta la a 11-a ediție

RDW 2023 investighează și propune, sub tema „Connections”, designul ca instrument valoros pentru abordarea și soluționarea preocupărilor legate de cum ne putem conecta unii cu alții și cum putem crea spații comune de dialog, într-o lume în permanentă schimbare.

Festivalul se concentrează în acest an pe crearea de conexiuni între industriile creative locale, operatorii culturali și comunitățile creative, dar și pe conectarea publicului larg cu cele mai recente și inovatoare proiecte locale de arhitectură și design, se arată într-un comunicat de presă.

RDW Exhibition, proiect realizat de PS1, alături de The Institute, va avea loc în Piața Amzei. Vor fi prezente 162 de lucrări din șase specializări diferite:

  • arhitectură,
  • design interior,
  • design grafic,
  • design de produs,
  • ilustrație,
  • modă.

Proiectele prezentate la eveniment au fost selectate dintr-un total de 400 de curatori români de renume și de specialiști internaționali.

Expoziția din Piața Amzei se va face pe două etaje

Expoziția se va desfășura pe două etaje, iar vizitatorii vor putea să se inspire pentru propriile amenajări din categoria de design interior. Vor putea să vadă obiecte cu un design spectaculos, printre care pantofi printați 3D, obiecte realizate din materiale reciclate sau articole vestimentare realizate sustenabile.

Piața Amzei este unul dintre spațiile-cheie din centrul Bucureștiului, cu o istorie importantă în memoria orașului, pe care cu toții ni-l dorim reintegrat în circuitul urban. Ediția de anul acesta își propune să fie un exercițiu de revitalizare a pieței și un studiu de caz care să demonstreze cât de mare este potențialul acestui spațiu pentru oraș și pentru locuitorii săi deopotrivă.

Păstrând funcțiunea de piață agro-alimentară, ajutată de un conținut cultural unic, vrem să demonstrăm că piața poate deveni un loc de întâlnire pentru reprezentanții industriilor creative, dar mai ales pentru publicul larg, care va redescoperi cu această ocazie un spațiu public foarte valoros, în care-și poate petrece timpul liber”, a explicat Andrei Borțun, CEO The Institute.

Anul acesta, în afară de proiectele de la expoziția din Piața Amzei, au fost selectate și o serie de lucrări care vor fi prezentate ca bune practici, exclusiv online, AICI.

La RDW 2023 vor exista numeroase formate importante

Mai multe formate importante ale RDW 2023 vor fi prezente în completarea experienței din Piața Amzei:

Young Design powered by Diploma propune perspectiva noilor artiști, arhitecți și designeri români, într-o expoziție multidisciplinară. În cadrul acestui nou format, publicul larg va explora preocupările tinerilor creativi, admirând peste 30 de expozanți, absolvenți recenți ai facultăților cu profil creativ din România, care expun:

  • proiecte de arhitectură,
  • design de produs,
  • design grafic,
  • modă,
  • ilustrație,
  • design grafic.

RDW Social este programul de socializare din cadrul evenimentului. Anul acesta, RDW Social propune o serie de party-uri și contexte de networking, care creează ocazii de întâlniri, discuții și socializare între creativi și publicul larg.

RDW Market este galeria unde designul românesc poate fi descoperit și achiziționat de către vizitatori. Într-un spațiu ce încurajează consumul de design local, evenimentul cuprinde o serie de magazine-capsulă cu obiecte speciale, pe care publicul larg le poate achiziționa.

Creative Corner constă în expoziția Circular Catalysts, rezultatul colaborării între designeri, artiști și meșteșugari din țară și Marea Britanie. Expoziția prezintă fotografii, texte și obiecte, ilustrând puterea designului interdisciplinar și a dialogului.

Publicul adult va avea ocazia să admire, tot în Piața Amzei, instalația „Echoes of Presence”. Aceasta își propune să ofere o experiență prin care prezența vizitatorilor influențează mediul înconjurător și percepția celorlalți, printr-o serie de senzori ce declanșează efecte spectaculoase în trei spații diferite.

Peste 100 de evenimente vor fi organizate în Capitală până pe 28 mai

Între 12 și 28 mai, peste 100 de evenimente se vor desfășura în Capitală, fiind organizate în jurul a 4 Design Districts din București:

  • Cotroceni,
  • Dorobanți-Floreasca,
  • Ioanid-Icoanei,
  • Cartierul Creativ.

Harta festivalului poate fi consultată AICI.

Noaptea Studiourilor de Arhitectură va avea loc pe 25 mai:

Timp de o seară, 16 studiouri de arhitectură din București își deschid birourile și spațiile de lucru pentru colegi, prieteni și publicul larg, într-o inițiativă de prezentare a celor mai recente proiecte, dar și de organizare a unor întâlniri sociale.

În cadrul evenimentului vor fi prezenți și persoane cunoscute din România și nu numai pentru a susține o serie de podcast-uri – Eliza Yokina, Corvin Cristian, Lucian Broscățean, Radu Manelici, Dragoș Motică, Nils Bader, Diego Calderon, Dario Franchini și alții.

Accesul este gratuit, în baza unei rezervări

Romanian Design Week va putea fi vizitat luni – vineri în intervalul 12:00–22:00. În weekend, este deschis între orele 10:00–22:00. În data de 12 mai, la vernisajul RDW Exhibition din Piața Amzei, intrarea se face la ora 18:00, iar expoziția poate fi vizitată până la 23:00.

RDW face parte din circuitul Noaptea Muzeelor din data de 13 mai, când expoziția din Piața Amzei va putea fi vizitată în program prelungit, până la miezul nopții.

Accesul este gratuit, însă este nevoie de rezervare în prealabil pe site sau direct la intrare.

Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole