conţinuturile paginilor

16 feluri de a fi aproape de adolescentul tău

Părinții adolescenților spun frecvent că nu mai știu să se conecteze cu copiii lor.

Iată 16 feluri de a fi aproape de adolescentul tău. Feluri în care poți construi încrederea, aprecierea și afecțiunea adolescentului tău!

1. ASCULTĂ.

Fii atent la ceea ce spune adolescentul tău. Adolescenții comunică adesea mult mai mult decât ceea ce par să spună la suprafață. Citiți printre rânduri și acordați atenție tonului și limbajului corpului.

2. Creați mici ritualuri pentru a vă conecta.

Poate că mereu vă îmbrățișați, atunci când ajungeți acasă. Sau mergeți mereu împreună la pizza duminică seara. Sau îți faci unghiile împreună cu fiica ta. Găsiți lucruri care funcționează și faceți-le să se întâmple în mod regulat. Adolescentul tău va aștepta și se va baza pe acele momente de conexiune.

3. Fii confidentul lor

Dacă ești un bun ascultător, adolescentul tău își va împărtăși problemele. Adolescentul nu vrea să intervii și să-i rezolvi problemele – asta îl face să se simtă incompetent și dependent. Ceea ce vrea, este ca tu să asculți și să pui câteva întrebări bune, astfel încât să poată rezolva ce simte și să se gândească la cele mai bune soluții. Un semn bun este atunci când aveți conversații pe diverse subiecte, înseamnă că are încredere în tine.

4. Compătimește în legătură cu cât de apăsătoare sunt temele !

Este puțin mai ușor dacă cineva măcar apreciază că el a lucrat la școală toată ziua și acum trebuie să lucreze toată seara la teme. Oferă-te să ajuți cu ceva. Dacă îi aduci ceai sau o gustare, e foarte bine.

5. Întreabă-l cum a decurs ziua lui, în fiecare zi

Adolescenții nu pot fi controlați, dar pur și simplu întrebând cum a decurs ziua de școală sau o întâlnire de la club îi va ajuta să realizeze că sunteți de fapt interesați de experiența lor de zi cu zi, nu doar de notele și realizările lor. Fiți specific în întrebări, pentru a încuraja răspunsuri reale: „Cum au răspuns ceilalți copii din club la ideea ta despre…” „Cu cine iei de obicei prânzul în aceste zile?”

6. Îmbrățișează-l în fiecare zi !

Indiferent ce vârstă am avea, toți avem nevoie de atenție și dragoste din partea celor pe care îi iubim. O îmbrățișare pentru adolescentul tău și să-i spui „Te iubesc” este una dintre cele mai ușoare modalități de a rămâne conectat.

7. Mergi la evenimentele lui !

Activitățile de după școală reprezintă adesea o parte importantă a vieții unui adolescent, așa că interesul pentru hobby-ul preferat este o modalitate excelentă de conectare. Fă-ți loc în programul tău pentru a merge la un joc și bucură-te să împărtășești talentele adolescentului. Dar amintește-ți, nu sunteți acolo pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească activitatea lor; asta va fi perceput ca o critică și va produce teamă. Ești acolo să-l apreciezi! Spune doar „Îmi place să te văd jucând!”

8. Dacă nu poți spune ceva frumos, nu spune nimic !

Adolescentul tău nu este perfect. Va face o mulțime de greșeli. Dar cu cât le comentezi mai mult, cu atât adolescentul tău va simți că nu-l iubești, chiar dacă spui că o faci. Uneori trebuie să faci sugestii de îmbunătățire, dar le poți face pozitiv. Cu alte cuvinte, caută ce face adolescentul tău corect, în acel moment. Ce variantă este mai probabil să-ți motiveze adolescentul spre cooperare și afecțiune? „Mulțumesc foarte mult că ai adus vasele murdare din camera ta. Apreciez foarte mult” sau „În sfârșit, ai adus vasele murdare din camera aia… Nu știu cum poți trăi într-un coș de gunoi!”

Acordați-i credit pentru fiecare pas în direcția corectă.

9. Trimite-i mesaje !

Sigur, ai putea suna ! Dar este jenant pentru el să răspundă în fața prietenilor și să vorbească cu mama. Dacă trimiți mesaje, rămâneți conectați, iar el nu trebuie să spună neapărat de la cine primește mesaje.

10. Oferă-te să găzduiești o petrecere sau o masă pentru el și prietenii lui !

…dar implică-l în planificarea meniului. Este un mod minunat de a învăța împreună nu doar cum să spele vasele, ci să se simtă ca un adult. Până la urmă, într-o zi, va trebui să facă și el asta, fără tine !

11. Urmăriți împreună un film sau un serial !

Fă floricele de porumb și bucură-te de puțin timp liber cu adolescentul tău. Lasă-l să aleagă filmul. Nu încerca să faci din asta un obicei, adolescentul va simți că încerci să-l oprești de la socializare. Un film de duminică seara la care adolescentul tău se poate relaxa înainte de următoarea săptămână de școală și după ce și-a făcut multe teme ar fi ideal să vedeți împreună.

12. Cere-i adolescentului să te învețe ceva !

Adolescenții vor să fie maturi. Ce poate fi mai matur decât să-ți înveți părinții ceva ? Vei fi surprins de cât de multe știe adolescentul tău și tu nu știi. Sigur, va fi vorba despre electronice rețelele sociale sau poate despre ceva ce a aflat de curând de la școală !

13. Nu-l compara cu frații/verii/prietenii !

Comparația este o modalitate sigură de a-ți înstrăina și frustra adolescentul. Adolescenții vor să se simtă ca niște indivizi cu calități speciale și unice pe care le recunoașteți și le apreciați, indiferent de cât de bun este fratele lor la baschet sau de notele perfecte pe care le primește cel mai bun prieten.

14. Lasă-l să aibă libertatea lui !

Cu excepția cazului în care aveți un motiv real, nu este nevoie să vă urmăriți adolescentul. De fapt, a face propriile greșeli este o parte importantă a maturizării. Nu sugerez să-ți lași adolescentul să meargă în baruri, dar este o parte normală a vieții adolescenților ca ei să meargă la o petrecere sau la o întâlnire. Ești îngrijorat? În primul rând, calmează-te ! Apoi, spune-i adolescentului tău că știi că ești prea îngrijorat, dar ai avea nevoie ca el să te liniștească puțin. Așează-te și pune-i câteva întrebări despre planurile sale, pentru a fi sigur că preocupările tale sunt justificate, despre ceea ce te îngrijorează.

15. Amintește-i cât de special este pentru tine !

Nu trebuie să-i faci complimente, dar, din când în când, să-i amintești cât de mândru ești de personalitatea lui unică. Asta îi va întări stima de sine și vă va întări conexiunea. Evită să lauzi marile realizări, dar ia în considerare când lucrează din greu la ceva, dacă se luptă și lăudă-i efortul și perseverența.

16. Arată-i iubire necondiționată, indiferent de situație

Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a construi o relație sănătoasă și de încredere cu adolescentul tău. Nu poți să-i planifici viața și niciun adolescent nu va avea întotdeauna o viață lină. Amintește-ți că sprijinul necondiționat, indiferent de greșelile pe care le face, este scopul tău numărul unu ca părinte.

Când plantezi salată, dacă nu crește bine, nu dai vina pe salată. Cauți motive pentru care nu crește bine. Poate avea nevoie de îngrășământ, mai multă apă sau mai puțin soare. Nu dai vina niciodată pe salată. Totuși, dacă avem probleme cu prietenii sau familia, dăm vina pe cealaltă persoană. Dar dacă știm să avem grijă de ei, vor crește bine, ca salata verde. Învinovățirea nu are deloc efect pozitiv și nici încercarea de a convinge pe cineva folosind rațiunea și argumentele. Aceasta este experiența mea. Fără vină, fără raționament, fără argumente, doar înțelegere. Dacă înțelegi și arăți că înțelegi, poți iubi, iar situația se va schimba.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole