conţinuturile paginilor

Ziua universală a drepturilor copilului

Ziua universală a drepturilor copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării copiilor, potrivit www.un.org.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor, potrivit www.un.org..
Până în prezent, Convenţia pentru Drepturile Copilului a fost adoptată de 196 de ţări, membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Orice stat care semnează şi ratifică Convenţia se obligă să aplice integral şi corespunzător standardele juridice în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copilului. România a fost printre primele state care au ratificat Convenţia ONU, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. În anul 2004, a fost adoptată şi o lege specială pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului (Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).
În septembrie 2015, liderii mondiali au stabilit, prin adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, premisele transformării viitorului dezvoltării umane. Milioane de oameni au fost implicaţi în realizarea acestei agende globale – guverne, societatea civilă, sectorul privat, mediul academic, sistemul ONU, dar şi persoanele direct interesate, inclusiv copiii şi tinerii. Toate aceste părţi sunt implicate activ în implementarea acestei agende de la nivel local la nivel mondial, astfel încât toţi oamenii – inclusiv toţi copiii – să trăiască într-o lume mai sigură, mai curată, egală şi prosperă până în anul 2030.
La rândul său, UNICEF s-a angajat să sprijine implementarea cu succes a Obiectivelor privind Dezvoltarea Durabilă, colaborând în acest sens cu un grup divers de parteneri şi urmărind totodată ca aceste obiective să ofere rezultate pentru fiecare copil, atât astăzi, cât şi pentru generaţiile viitoare

Leave a Reply

Optimized by Optimole