conţinuturile paginilor

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli

Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă pentru a celebra Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală, pentru a promova armonia, toleranţa și solidaritatea în școli.

Scopul activităților desfășurate în cadrul unităților de învățământ este acela de a conștientiza problema legată de violența din școală și identificarea modalităților de rezolvare a conflictelor prin comunicare.

Datele statistice UNICEF arată că aproximativ 17% din copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică.

În ceea ce privește bullying-ul, mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizaţi cu regularitate în şcoală. Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa şi America de Nord afirmă că au brutalizat alţi copii.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul.

În luna noiembrie a anului 2019 în România a intrat în vigoare legea care interzice bullying-ul în școli.

Ziua internațională a nonviolenței în școli, fondată în 1964, cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi de toate nivelurile din toate ţările.

Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”

Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace. Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: