conţinuturile paginilor
T-Net ateliere pentru elevi

T-Net, ateliere de reglare emoțională pentru elevi

În Proiect 2  asociația Teatru 2.0 produce proiecte artistice experimentale folosind metode clasice și noi tehnologii. Proiectele abordează teme de actualitate socială și  utilizează arta ca intervenție cu beneficii sociale în mod special dezvoltare emoțională și sănătate.

Proiect 2  îşi propune disiparea creativă a demarcație între public şi artă prin co-creație, interactivitate, accesabilizare, tehnologie și joc.

Între proiectele derulate de asociația Teatru 2.0 sub eticheta Proiect 2:, Lost Interferences, Atinge, Alb Imprint, Dacă ar avea gură, București 41 Tur Retur, Bcurești 41 VR și Touch/Atinge (https://atinge.info/) perFORMING 2013 .

Asociația Teatru 2.0 este o asociație culturală, activă în utilizarea artei cu scop social și utilizarea noilor tehnologii în artă activă în București, Cluj și Craiova din 2013.

Dintre proiectele recente ale Teatru 2.0:

Pisica lui Schrödinger– un spectacol redând felul în care o persoană cu depresie și anxietate percepe lumea realizat în urma unei serii de ateliere de art-terapie utilizând decoruri interactive tip hologramic.

Prin pădure cu Maia– Un spectacol care invită spectatorii la improvizații teatrale  prin care să exploreze tema pierdererii 2021-2022 alături de Maia Morgenstern, spectacol care stă la baza elaborării T-NET.

Ateliere de dezvoltare emoțională prin joc și improvizație teatrală T-NET pentru liceeni.

T-NET are ca obiectiv dezvoltarea inteligenței emoționale și a capacității de comunicare asertivă prin:

  • îmbunătățirea capacității de recunoaștere a propriilor emoții și ale celor din jur
  • îmbunătățirea capacităților de înțelegere, exprimare și gestionare a emoțiilor  
  • exersarea strategiilor de comunicare
  • îmbunătățirea capacității de interacțiune socială non-conflictuală
  • psihoeducație cu privire la sănătatea psihologică, experiențele adverse, modalități de acțiune în situații de bullying

În cadrul proiectului T-NET susținem în anul școlar 2024-2025, în sediul UNATC și în licee din București, o serie de ateliere rezultate în urma cele trei pilotări ale metodei, realizate cu grupuri de tineri în primăvara și vara lui 2024.

Înscrierea pentru liceeni se face completând acest formular https://forms.gle/kBrQdsy8FQDVyS5v5, sau printr-un email la adresa teatru2.0@gmail.com

Ce este T-NET?

O abordare bazată pe improvizație teatrală și joc, pentru dezvoltare psihoemoțională a tinerilor, în mod deosebit a celor care au trecut prin experiențe de bullying (martori, inițiatori sau ținte). Tinerii învață:

  • să recunoască bullyingul
  • ce să facă în situații de bullying
  • cum să se raporteze la aceste situații
  • să înțeleagă impactul emoțional pe care aceste situații le au asupra psihicului
  • să își dezvolte abilitățile de comunicare utile  în situații adverse
  • să comunice nonviolent și asertiv ca alternativă la inițierea de bullying
  • să găsească alte forme de consolidare a statutului decât formele de bullying, în cazul inițiatorilor

T-NET reunește abordări specifice Teatrului Playback, Teatrului Forum și Terapiei prin Expunere Narativă:

  • Teatrul Playback  este o formă de improvizație teatrală dezvoltată în anii ’70 în SUA, pe baza psihodramei și a altor forme de improvizație, realizată atât ca expresie artistică (spectacol), cât și ca intervenție terapeutică sau de dezvoltare comunitară, prin adresarea problemelor comunității. Impactul pozitiv al acestei forme de teatru a fost demonstrat prin studii care evidențiază modificări dorite în starea de bine, memorie, empatie, abilități sociale, atitudini față de agresivitate, în diverse populații.
  • Teatrul Forum este o metodă de teatru interactiv dezvoltată de Augusto Boal în anii ’70, având rădăcini în practicile teatrale educaționale și în activismul social. Această formă de teatru urmărește să creeze un spațiu de reflecție și schimbare, permițând spectatorilor să devină „spect-actori” prin intervenția directă în desfășurarea scenariului, propunând soluții la problemele sociale prezentate. Eficiența Teatrului Forum a fost demonstrată în multiple contexte educaționale și comunitare, studiile evidențiind impactul său pozitiv asupra conștientizării sociale, empatiei, abilităților de rezolvare a conflictelor și participării civice.
  • Terapia prin Expunere Narativă (NET) este o abordare terapeutică structurată de scurtă durată, dezvoltată pentru tratarea tulburărilor legate de traumă, în special a tulburării de stres post-traumatic (PTSD) la persoanele expuse la evenimente traumatice multiple. Bazată pe terapia cognitiv-comportamentală și terapia narativă, NET ajută indivizii să reconstruiască o poveste coerentă a vieții lor, contextualizând amintirile traumatice în cadrul unei narațiuni mai largi, facilitând procesarea emoțională și reducerea simptomelor PTSD. Studiile au demonstrat eficacitatea sa evidențiind îmbunătățiri semnificative în reglarea emoțiilor, restructurarea cognitivă și sănătatea psihică generală.

De ce focalizarea pe bullying?

Conform unui studiu al Organizației Salvați Copiii1 din 2 copii din școlile din  România a fost supus umilințelor sau amenințării cu violență fizică, iar 1 din 3 elevi au comportamente de tip bullying. Implicarea în comportamente de bullying ca martor, inițiator, sau țintă este asociată cu efecte negative asupra sănătății psihice pe termen lung, inclusiv în perioada adultă.

Dacă ești profesor, consilier școlar, faci parte din administrația unui liceu sau ca părinte vrei ca liceul să fie inclus în programul T-NET contactează-ne la teatru2.0@gmail.com.

Imagine de la finalul primului atelier-pilot T-NET, realizat alături de studenții masterului de Pedagogii Alternative și Artă Teatrală în Educație – PED-ArtE, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, în primăvara anului 2024

T-NET este un proiect care se desfășoară cu sprijinul financiar al AFCN implementat de Teatru 2.0 în parteneriat cu Salvați Copiii și UNATC IL Caragiale.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole