conţinuturile paginilor
UNITER 35 de ani

Uniunea Teatrală din România a împlinit 35 de ani

UNITER s-a înființat în 1990, într-o perioadă de tranziție, când scena culturală din România avea nevoie de o structură puternică care să sprijine, să protejeze și să promoveze artiștii din domeniu.

La 19 februarie 1990, imediat după Revoluţia din 1989, circa 35 de artişti s-au reunit pentru a se constitui în Adunarea Generală a reprezentanţilor actorilor, regizorilor, scenografilor, criticilor, secretarilor literari şi teatrologilor din domeniul artei teatrale interpretative şi creatoare, punând bazele Uniunii Teatrale Române – UNITER. A fost ales un Consiliu de Conducere al Uniunii format din 31 de persoane, a fost redactat şi aprobat Statutul UNITER.

În anul 1990 a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, iniţiat ca un proiect al Primăriei Municipiului Bucureşti, preluat în co-organizare, mai apoi de UNITER. Festivalul, care nu include activităţi de tip concurs, şi-a dobândit un brand puternic în spaţiul cultural românesc şi internaţional, apreciat ca atare de lumea artelor. Festivalul are loc anual în perioada octombrie-noiembrie.

Tot din anul 1990, în cadrul UNITER funcţionează Centrul Naţional Român pentru Institutul Internaţional de Teatru, care are ca activitate principală asistenţa profesională pentru oamenii de teatru de peste hotare, care vizitează ţara noastră pentru documentare.

În anul 1991 are loc prima ediţie a uneia dintre cele mai importante manifestări organizate anual – Gala Premiilor UNITER, iniţiată şi coordonată de Ion Caramitru

În cadrul Gala Premiilor UNITER, care în timp a căpătat titulatura neoficială de „Gala oscarurilor teatrului românesc”, se acordă distincţiile Uniunii pentru fiecare stagiune teatrală încheiată, după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Un alt juriu decide apoi, chiar în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Printre categoriile pentru se acordă premii sunt cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV, debut, diplomă pentru cea mai bună producţie a şcolilor de teatru.

De asemenea, Senatul UNITER acordă Premiul pentru întreaga activitate, un Premiu pentru Excelenţă, iar Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului este acordat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Editura UNITEXT, singura structură editorială din România specializată exclusiv pe domeniul teatrului, a fost înfiinţată şi înregistrată ca editură a UNITER în 1992 de către criticul Marian Popescu, cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii teatrale scrise în condiţiile unui previzibil colaps al cărţii de şi despre teatru în contextul economic de după 1989.

Un alt proiect al UNITER este Gala Tânărului Actor – HOP, care a avut prima ediţie în perioada 1 – 4 septembrie 1998, director fiind regizorul Cornel Todea

Proiectul constă dintr-un concurs anual, care are loc la începutul toamnei pe Litoralul Mării Negre, pe parcursul unei săptămâni. Această Gală este menită să stimuleze afirmarea tineriilor actori, iar premiile – menite să recunoască prima consacrare a concurenţilor, susţinută de de acordarea de burse, stagii de specializare şi, nu în ultimul rând, de popularizare a lor prin media.

La 31 august 2000 UNITER a obţinut statutul de instituţie de utilitate publică în urma adoptării Hotărârii de Guvern nr. 746.

În anul 2002, UNITER a demarat o altă acţiune anuală – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii în vârstă din întreaga ţară, care au probleme financiare sau de sănătate. Această acţiune are loc în perioada martie – aprilie, numită a „solidarităţii teatrale”, având în vedere şi că data de 27 martie marchează anual Ziua Mondială a Teatrului.

Graţie dăruirii celor care s-au implicat de-a lungul timpului, graţie artiştilor Uniunii, numele UNITER a ajuns astăzi cunoscut şi apreciat şi a devenit punct de referinţă a valorii în teatrul românesc

UNITER continuă să fie o voce importantă în peisajul cultural românesc, o organizație reprezentativă pentru breasla teatrală, un pilon central în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc. –

Uniunea a fost gândită ca un loc în care oamenii din teatru să poată să își împărtășească experiențele, să își susțină drepturile și să își exprime opiniile.

UNITER a avut un rol esențial în profesionalizarea domeniului, în promovarea valorilor teatrale autentice și în sprijinirea tinerelor talente. De la înființare până în prezent, UNITER a fost alături de toți cei care dau viață teatrului românesc, o platformă de comunicare și liant între generații. Prin premiile și evenimentele sale, Uniunea a reunit atât artiști consacrați, cât și tineri talentați, oferindu-le acestora un spațiu comun în care să colaboreze și să învețe unii de la alții.

„Acum, după ce am parcurs mai bine de trei decenii, suntem îndreptățiți să afirmăm în mod categoric că UNITER este mai mult decât o organizație de breaslă. UNITER este o moștenire prețioasă pe care am primit-o și o ducem cu mândrie mai departe. Uniunea Teatrală suntem noi toți, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Toți artiștii din țară sunt UNITER!”, se declară pe website-ul UNITER.

La mulți ani, UNITER!

„În momente de criză ale societăţii Teatrul joacă un rol fundamental : criza poate crea anticorpi, care să îndrepte lumea spre lucrurile mai sigure, iar cultura este unul dintre acestea. Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că Teatrul rămâne pururi interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, Teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare”. (Ion Caramitru)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole