conţinuturile paginilor

România pe locul 2 în lume la Olimpiada internațională de fizică

Elevii români au obţinut patru medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, organizată online de Elveţia şi care a reunit 369 de concurenţi, a anunțat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„Un alt rezultat excepţional al elevilor români! La Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obţinut un rezultat excepţional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa”, a scris, duminică seara, pe Facebook, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Echipa României a fost formată din următorii elevi:

  • Vlad Ştefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” Timişoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european; 
  • Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; 
  • Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; 
  • Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; 
  • George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de argint. Încă o dată, felicitări copiilor şi mulţumiri tuturor celor care au contribuit la această performanţă deosebită!”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Acest rezultat deosebit obținut de elevii români la a 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică vine după o altă performanță – clasarea pe locul 1 în Europa și pe locul 5 în lume la Olimpiada internațională de matematică, desfășurată la Oslo.

Ca și în cazul lotului de matematică, majoritatea olimpicilor de la fizică întorși cu medalii (patru din cinci) provin de la Liceul Internațional de Informatică București. La matematică, cinci dintre cei șase medaliați sunt elevi la acest liceu.

Echipa „fizicienilor” a fost coordonată de profesor dr. Delia Constanţa Davidescu şi de conferenţiar universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susţinută de Ministerul Educaţiei, împreună cu Societatea Română de Fizică.

China a obţinut cinci medalii de aur, echipele României şi Coreei de Sud au obţinut câte patru medalii de aur şi una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii – trei medalii de aur şi două de argint.

Echipa Germaniei a obţinut două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, echipele din Bulgaria şi din Ungaria – câte o medalie de aur, echipa Vietnamului a câştigat trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Au mai obţinut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite şi India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia şi Hong Kong şi-au adjudecat câte o medalie de aur.

La Olimpiada internațională de matermatică, primele locuri au fost ocupate de China şi Coreea, urmate de SUA şi Vietnam, iar România a fost pe locul cinci, cu două medalii de aur și patru de argint.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: