conţinuturile paginilor

Expoziţia-eveniment „Stilul Doina Levintza” din 25 martie la ARCUB

Universul artistic al cunoscutei creatoare de costume şi decoruri Doina Levintza este prezentat pentru prima dată în toate ipostazele sale în cadrul unei expoziţii-eveniment la ARCUB, între 25 martie şi 28 aprilie 2022.

Intitulată „Stilul Doina Levintza”, expoziţia celebrează astfel întreaga carieră a creatoarei care a făcut istorie în moda românească şi în scenografia de teatru, film şi televiziune.

Cea mai amplă expoziţie a anului de la ARCUB Gabroveni, „Stilul Doina Levintza” prezintă o serie de peste 50 de creaţii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte prezentate pentru prima dată publicului larg.

În cadrul proiectului organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, la Hanul Gabroveni, va avea loc, de asemenea, o serie de evenimente conexe pe parcursul celor aproape cinci săptămâni de expoziţie. „Stilul Doina Levintza” este un eveniment susţinut de Dressingz – Sustainable pre-owned luxury fashion şi Huawei P50 Pro | P50 Pocket.

Expoziţia desfăşurată în toate spaţiile expoziţionale ale ARCUB Gabroveni este gândită ca o incursiune în universul creativ al Doinei Levintza, artistul care a creat sute de personaje în teatru şi cinema alături de elita regizorilor români şi primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York.

Expoziţia prezintă ţinute şi elemente reprezentative pentru activitatea creatoarei în lumea teatrului, a filmului, a televiziunii şi a modei.

La primul etaj al Hanului Gabroveni, în Sala Coloanelor, publicul este invitat în culisele fotografiei de modă. De la manechine, trepiede foto, mese de machiaj şi coafură, spaţiul expoziţional prezintă întreg arsenalul care intră în crearea unei imagini de modă.

În Sala Gabroveni, publicul poate admira fotografii de modă, asociate unor rochii delicate şi transparente, în contrast cu imaginile impozante.

Componenta media a expoziţiei este dedicată limbajului estetic pe care Doina Levintza l-a creat în scenografia de televiziune. O selecție a celor mai reprezentative spectacole dintre cele 450 de producţii de televiziune la care a lucrat Doina Levintza poate fi urmărită într-o proiecţie în foaierul de la primul etaj al expoziţiei.

Spaţiul expoziţional de la demisolul Hanului Gabroveni devine sala costumelor de teatru în expoziţia „Stilul Doina Levintza”. În Sala Bolţilor sunt expuse, în exclusivitate, costumele create de artistă pentru spectacolul de teatru Casanova, regizat de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon. Renumite pentru spectaculozitatea lor, costumele Doinei Levintza din Casanova redau teatralitatea delirantă şi decadentă a ultimului secol aristocratic.

Sala Arcelor, este un spaţiu dedicat costumelor de film, pentru care a primit patru premii Gopo şi alte numeroase distincţii.

Expoziţia  „Stilul Doina Levintza” este completată astfel de prezentarea unor costume din filme reprezentative pentru istoria cinematografiei româneşti:

„Dincolo de nisipuri” (1974, regie Radu Gabrea),

’’De ce trag clopotele, Mitică?” (1979, regia Lucian Pintilie),

„Ultima noapte de dragoste” (1980, regie Sergiu Nicolaescu),

„Orient Express” (2004, regie Sergiu Nicolaescu),

„Closer to the Moon” (2014, regia Nae Caranfil),

„Restul e tăcere” (2008, regia Nae Caranfil),

„6,9 pe scara Richter” (2016, regia Nae Caranfil).

Vernisajul expoziţiei „Stilul Doina Levintza” are loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.00.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 martie – 28 aprilie 2022, zilnic, între orele 14.00 – 20.00, la ARCUB. În ziua vernisajului, pe 25 martie 2022, expoziţia poate fi vizitată în intervalul orar 14.00-16.00.

Leave a Reply

Optimized by Optimole