conţinuturile paginilor

Elevii și copiii primesc gratuit o masă caldă

Ordonanța de urgență prin care elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ primesc gratuit o masă caldă, în anul școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență care prevede ca elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ să primească gratuit o masă caldă în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, a fost publicată în Monitorul Oficial. Limita unei valori zilnice este de 15 lei/beneficiar, prevede documentul.

„La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora”, conform ordonanței publicate în Monitorul Oficial.

Lista școlilor și grădinițelor în care se implementează programul pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul școlar 2022—2023 se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Finanțarea programului-pilot este asigurată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, astfel: în anul 2022 suma de 147.000.000 de lei, iar în anul 2023 suma de 207.900.000 de lei, conform sursei menționate.

Art. 2 alin. (3) din document stabilește că sumele prevăzute mai sus pot fi suplimentate din veniturile proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea de 15 lei/beneficiar;

b) creșterea, în perioada aplicării Programului-pilot, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile-pilot;

c) asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei;

d) asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, până la sfârșitul lunii iulie, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la sfârșitul lunii mai că doar 104 școli au beneficiat de program anul trecut: „Aș vrea să vă spun că din cele 150 de școli finanțate, anul trecut au putut să beneficieze de acest program doar 104”. – detalii aici

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: