conţinuturile paginilor

Dan Puican, regizorul teatrului radiofonic de peste 55 de ani

Dan Puican a regizat, la Radio peste 1000 de piese de teatru radiofonic, inclusiv pentru copii şi a lucrat cu toţi marii actori ai scenei româneşti, făcând parte din „generaţia de aur” a teatrului românesc, alături de nume precum: George Constantin, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei sau Victor Rebengiuc.
Dan Puican a debutat ca actor, în anul 1956, pe scena Teatrului din Baia Mare, unde a stat circa patru luni şi unde a avut roluri în alte două montări.
În anul 1963 a dat concurs şi a intrat în Radio, ca regizor, şi timp de jumătate de secol, a pus în undă peste 1000 de piese de teatru şi scenarii radifonice.
Primul proiect la care a lucrat în Radio a fost spectacolul “Seară pentru tineret”, care era pus în undă între orele 19 și 21, fiind una dintre cele mai importante emisiuni ale radioului de atunci după „Unda veselă”, cu un succes nemaipomenit.
La acel moment, Dan Puican era un tânăr de 30 de ani, dar în scurt timp, a stârnit admiraţia şi felicitările ascultătorilor exprimate prin numeroase scrisori. Nu avea însă de unde să ştie că Radioul avea să devină pentru următorii 50 de ani, marea lui familie, viaţa însăşi, cu aprecerea deosebită a colegilor şi succese profesionale absolut excepţionale.
La momentul începutului în Radio, se montau minimum patru premiere pe săptămână, se transmitea teatru radiofonic – sau cum a mai fost numit, „teatrul invizibil” -, în emisiunea de la ora 8 şi jumătate, miercuri urma o altă premieră, vinerea era dedicată copiilor, pentru ei fiind difuzate premiere de teatru care erau cuprinse în aria școlară ca lectură și dramaturgie, un ajutor pentru elevi care îi scutea de zile întregi de citit.
Aşa cum aminteam, Dan Puican a lucrat cu toţi marii actori de teatru, alături de care a realizat înregistrări de mare valoare, printre acestea aflându-se integrala Cehov, realizată între anii 1980 – 1985, toate piesele lui Caragiale, piese de Tudor Muşatescu – „A murit Bubi” sau „Trenurile mele -, Molière – „Mizantropul” sau „Școala nevestelor” -, Carlo Goldoni – „Hangița” sau „Casa cea nouă” – , Shakespeare – „Neguțătorul din Veneția” sau „Scorpia îmblânzită”, Friedrich von Schiller – „Maria Stuart” sau „Wilhelm Tell”, George Bernard Shaw – „Candide” sau „Maior Barbara”, alături de lucrări de dramaturgie românescă din toate epocile şi de piese de teatru pentru copii.
Alături de cele peste 1000 de piese sau scenarii realizate pentru Teatrul Naţional Radiofonic, a mai regizat peste 100 de basme pentru copii, peste 150 de emisiuni de divertisment și „unde vesele”, fluxuri de 3 sau 6 ore pentru programele difuzate de Revelion, în fiecare an din 1965 până în 1996 inclusiv.
Dan Puican a montat, de asemenea, în perioada 1970 – 1990, scenarii românești la radiodifuziunile din Budapesta (4 piese), Berlin (3 piese), Varșovia (2 piese), Praga (2 piese), Novi Sad (2 piese), Sarajevo (1 piesă), precum și recitaluri de poezie cu public la Moscova, Budapesta și Berlin.
De asemenea, a semnat, la Televiziunea Română, regia artistică a 8 scenarii românești de teatru.
Cariera sa strălucită a fost onorată cu numeraose premii şi distincţii. Astfel, în ianuarie 1994 a fost primul laureat al Radioteleviziunii Române, primind Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol de radio din 1993, cu piesa „Patima Roșie” de Mihail Sorbul. A mai obținul Premiul UNITER, în anul 1998, cu piesa poloneză „Circul a plecat, leii au rămas” și în anul 1999 cu piesa „Caviar, vodkă și bye-bye”.
În anul 2003 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de ofițer”.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: