conţinuturile paginilor

CENTRUL REPLIKA dă replici realităților cotidiene

Într-o perioadă complicată pentru arta independentă din România, Centrul de Teatru Educațional Replika a conceput o serie de evenimente performative adaptate măsurilor de siguranță și protecție în vigoare.

Pe 1 octombrie, Centrul Replika a deschis  în mediul online cu Încuiați, un spectacol transformat în film, un film transformat în spectacol filmat, în regia Letei Popescu, pe textul Mariei Manolescu Borșa.

În spectacol îi puteți vedea pe Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu, Maria Cioclov. Scenografia a fost creată de Gabi Albu. Sound design-ul a fost imaginat de Andrei Raicu. Lighting design-ul de Radu Apostol. Filmarea a fost realizată de Andreea Lăcătuș, Leta Popescu și Radu Apostol. Spectacolul surprinde un imperiu totalitar, în plină pandemie mușamalizată. La Parada Sănătății, fetița Ministrului Culturii spune: „împăratul tușește!”.

Însă mulțimea nu-i dă dreptate copilului, iar fetița și părinții ei sunt ridicați și încuiați într-un loc secret. Părinții caută soluții de a se salva – inspirate și din natură, și din cultură – fără să știe că fata are o cameră ascunsă în „păpușe”.

Evenimente LIVE

Următoarele evenimente găzduite de Centrul Replika, de data aceasta live, sunt proiecții de filme de scurt metraj. Dintre filmele pe care le puteți viziona, menționăm The Van, One Hundred and One, Lukas and the Aspies.

În luna octombrie, vor fi programate două dintre cele mai longevive spectacole pe teme educaționale:

Copii răi (de Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihaescu, cu Katia Pascariu). O analiză a unei realități care revine constant, sub forme din ce în ce mai consternante în educația din România – bullying-ul.

Amintiri din epoca de școală (de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean). O reflecție asupra lacunelor din sistemul educațional, confruntat permanent cu noi și noi schimbări. Spectacolele fac parte din stagiunea de teatru STEP, inițiată de asociația ADO, în parteneriat cu Replika. Stagiunea va cuprinde spectacole live și online.

Centrul Replika a pregătit pentru următoarele două luni o serie de întâlniri educaționale online, care pornesc de la problematicile abordate în spectacolul Limite (de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu):

0presiunile părinților,

-integrarea copiilor cu nevoi speciale în școala de masă,

-hărțuirea profesorilor,

-accesul copiilor din medii defavorizate la o educație de calitate,

-luptele de putere dintr-un sistem educațional erodat de reforme de suprafață.

În cadrul întâlnirilor, vor fi invitați specialiști  în domeniul educațional și cadre didactice. Întâlnirile vor fi moderate de Mihaela Michailov și Radu Apostol.

Seria de spectacole din proiectul Lectura ocupă școala va fi realizată online . Textele sunt scrise de autoare și autori din România și din Franța.

Tot pentru a veni în sprijinul sectorului independent, Centrul Replika a transformat una dintre rezidențele sale într-un proiect dedicat special unui număr de 5 creatoare și creatori care colaborează, în cea mai mare parte, cu structuri independente: Alex Bălă, Paul Dunca, Valentina Zaharia, Vera Ion și Andreea Lăcătuș. Rezultatul proiectul va fi prezentat în a doua jumătate a lunii octombrie. 

În lunile octombrie și noiembrie, trupa de teatru Brainstorming (formată din eleve și elevi ale/ai Colegiului Național Bilingv„George Coșbuc”) se află în rezidență la Centrul Replika și pregătește un spectacol pe tema multiplelor fațete ale violenței. 

La începutul lunii noiembrie, Centrul Replika va difuza online trei spectacole-lectură pe texte germane contemporane, dedicate copiilor și adolescenților, în cadrul proiectului „365 de zile în Germania”, inițiat de asociația ARPAS.

Leave a Reply

Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: