conţinuturile paginilor

Stagiunea de Teatru Educațional Participativ online

Începând cu 2 noiembrie, STEP online – Stagiunea de Teatru Educațional Participativ online – vă invită să urmăriți o serie de spectacole de teatru care abordează teme și subiecte relevante pentru contextul transformărilor sociale recente din România.

STEP online adună laolaltă spectacole care au marcat în ultimul deceniu momente importante în dezvoltarea teatrului educațional și teatrului politic, având la bază cercetări tematice diverse și abordări estetice variate.

Fiecare spectacol va fi disponibil începând cu ora 18.00 în data în care este programat, pe canalul vimeo al Centrului Replika. 

Spectacolele „Sub Pământ” și „90” vor fi disponibile pe canalul Stagiunii Digitale de Teatru Politic.

Participarea este gratuită.

program: 2-15 nov. 2020// ora 18.00

2 noiembrie

– Pe ce stăm (de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol) este gândit sub forma unei instalații sonore care valorizează istoria Centrului de Teatru Educațional Replika, spațiu care a trecut prin mai multe reconversii, începând cu 1903, când a adăpostit prima Fabrică de Pălării Italo-Română.

6 noiembrie

– Sub Pământ (de Mihaela Michailov, regia David Schwartz) recuperează performativ poveștile unor comunități din Valea Jiului, afectate de șomaj masiv, migrație a forței de muncă și instabilitate socială. 

*Spectacolul este inclus în Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2020

7 noiembrie

– 90 (de/cu: Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, regia și dramaturgia David Schwartz) abordează anii tranziției post-socialiste din perspectiva poveștilor personale ale echipei de creație. 90 creează contexte subiective emoționante care transformă anii dureroasei tranziții în amintiri încărcate politic.

*Spectacolul este inclus în Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2020

9 noiembrie

– Interior 0 (dramatizare de Lavinia Braniște și Mihaela Michailov) analizează cu umor și tandrețe supraviețuirea într-un oraș în care muncești ca să plătești o chirie, în care job-ul e un șir nesfârșit de umilințe, în care relația cu mama plecată la muncă în străinătate e singurul reper afectiv puternic.

10 noiembrie

– Copii răi (de Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihăescu) este un one woman show (cu Katia Pascariu) despre multiplele reprezentări ale violenței în școală, despre gesturi autoritare care se exercită în lanț, fără să-și conștientizeze efectele distructive, despre copii cărora li se spune de-atâtea ori ce-i reprezintă încât ajung să nu-i mai reprezinte nimic.

11 noiembrie

– Amintiri din epoca de școală (de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol) pornește de la experiențele subiective ale echipei spectacolului și explorează sistemul educațional dominat de lupte de putere profesori-elevi-părinți și de nevoia sufocantă de a clama adevăruri absolute, în detrimentul nuanțelor și incertitudinilor.

15 noiembrie

– Creierul femeii și alți demoni (lectură filmată bazată pe textele Sofiei Nădejde) are la bază o parte dintre textele emancipatoare ale unei autoare reprezentative pentru mișcarea feministă a secolului al XIX-lea – Sofia Nădejde. Textele au fost publicate în antologia „Despre creierul femeii și alți demoni”, coordonată de Maria Cernat și Adina Mocanu, publicată la Editura Paralela 45 în 2019. Spectacolul este însoțit de o discuție cu eleve și elevi de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”.

––––––––––––––––––––––––

STEP online – Stagiunea de Teatru Educațional Participativ online este un proiect inițiat de Asociația ADO, în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, co-finanțat de AFCN. 

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: