conţinuturile paginilor

Proiect de lege: Familiile vor putea angaja bone

Un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, a fost aprobat în Guvern.

Bonele vor putea fi angajate nu doar prin agenții ca până acum, ci și prin contract individual de muncă între părinte (sau reprezentant legal al copilului) și bonă.

Părintele, în calitate de angajator trebuie să depună acte la ANAF și ITM, în cazul în care proiectul de lege trece de Parlament și este promulgat de șeful statului.

Meseria de bonă este trecută în nomenclator din 2017, în România, dar până acum o persoană nu putea fi angajată ca bonă decât prin agenție specializată.

Acum, potrivit proiectului, care urmează să parcurgă procesul legislativ în Parlament, bonele vor putea fi angajate direct de către familii, printr-un contract individual de muncă.

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

De asemenea, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.

Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu.

În vederea simplificării relațiilor de muncă, bona – persoană fizică, aceasta poate încheia un contract individual de muncă cu reprezentantul legal al copilului – persoană fizică, care va avea calitatea de angajator.

Actele pe care trebuie să le depună părintele, în calitate de angajator:

  • Părintele sau reprezentantul legal va obține parola Revisal de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, persoana fizică, în calitate de angajator
  • Se înregistrează la Administrația fiscală prin depunerea formularului 020 (art. 1 lit d) Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal (020)
  • Anexează o copie după contractul de muncă înregistrat la ITM.
  • Ulterior, angajatul va depune declaratia 112, în funcție de perioada fiscală aleasă prin formularul 020.

Cei care angajează o bonă și nu întocmesc dosarul personal riscă o amendă de la inspectorii de muncă, între 2.000 lei și 6.000 lei, potrivit art.10, alin. 1 din proiectul de lege.


Ce trebuie să cuprindă dosarul personal al bonei ?

a) contractul individual de muncă și actele adiționale referitoare la modificarea,
suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) certificatul de calificare profesională obținut în conformitate cu prevederile
Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările
ulterioare sau diploma

sau

c) certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat
conform prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi
calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările
şi completările ulterioare, dupa caz;

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole