conţinuturile paginilor

Doza booster pentru copiii de peste 12 ani

Medicul coordonator al campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, subliniază într-o conferința de presă, că deja doza booster se poate administra în România și copiilor de peste 12 ani, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului încă nu a făcut o recomandare în acest sens.

Copiii din grupa de vârstă 12-15 ani din România trebuie să aștepte 6 luni de la data încheierii schemei complete a imunizării antiCovid19.

Vaccinarea pentru această categorie de vârstă a început anul trecut pe 1 iunie, ceea ce înseamnă că din decembrie pot face și doza booster.

Până în prezent, s-au vaccinat deja cu doza booster 945 de persoane cu vârsta între 12-15 ani din toată țara, și 5858 de tineri cu vârste între 16-17 ani.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din SUA a aprobat marți, 4 ianuarie, vaccinarea cu doza booster a copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani cu vaccinul Pfizer.

Până acum, doar Austria, Israel și Malta au decis să administreze doza booster la copiii peste 12 ani înaintea deciziei EMA, (n.red Agenția Europeană a Medicamentului) care e așteptată în aceste zile.

Ce știm despre varianta Omicron

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția că e important nu doar să purtăm masca, ci să o purtăm corect: să o schimbăm la fiecare 4 ore, să acopere nasul și gura și dacă punem mâna pe exteriorul măștii și apoi în buzunar ne putem infecta. El a mai subliniat că tulpina Omicron nu se transmite doar prin particule, ci si prin aerosoli, așa că sunt șanse mai mari ca virusul să stea mai mult într-o încăpere.

Varianta Omicron, în momentul de faţă, se consideră că are un risc de reinfecţie a persoanelor care au trecut prin boală, în primele şase luni, de cinci până la zece ori mai mare faţă de varianta Delta, deci eludează destul de mult răspunsul imun. Menţionez că dacă noi, în câteva zile, avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri asta foarte probabil arată o intensificare a transmiterii comunitare a variantei Omicron, inclusiv în România, iar din acest punct de vedere toate datele arată că timpul de dublare a cazurilor este circa două – trei zile pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă.

Persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă şi care au şi doza booster efectuată au o susceptibilitate faţă de infecţia cu varianta Omicron de două ori mai redusă, comparativ cu persoanele care au doar o schemă primară de vaccinare. Transmisibilitatea variantei Omicron de la o persoană vaccinată şi cu doza booster la contacţi se pare că este mult mai mică, sunt date recente publicate în Danemarca“, a explicat Valeriu Gheorghiţă, după şedinţa de Guvern.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: