conţinuturile paginilor

Concert extraordinar de Crăciun, la Filarmonica „George Enescu”

Miercuri, 22 și joi, 23 decembrie 2021 , Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de dirijorul Nicolae Moldoveanu, în două concerte cu public, susținute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul va cuprinde Concert de Crăciun de Arcangelo Corelli și Oratoriul de Crăciun, părţile I şi VI, de Johann Sebastian Bach. Arcangelo Corelli și Johann Sebastian Bach au semnat în secolele XVII şi XVIII unele dintre cele mai faimoase lucrări de Crăciun, opusuri care nu lipsesc nici astăzi din repertoriul tradiţional al sărbătorii.

Concerto grosso în sol minor, op. 6, nr. 8 de Arcangelo Corelli, mai cunoscut sub numele de Concertul de Crăciun, a fost comandat de cardinalul Pietro Ottoboni și publicat postum în 1714. Concertul, scris pentru două viori și violoncel, poartă mottoul Fatto per la note de Natale ( Pentru Noaptea de Crăciun).

„Oratoriul de Crăciun” (1734) este cea mai populară dintre operele vocale religioase ale lui Johann Sebastian Bach şi face parte dintre cele mai renumite compoziţii religioase din toate timpurile. În Germania, este interpretat în toate oraşele mari în perioada sărbătorilor. Oratoriul este alcătuit dintr-un ciclu de șase cantate, scrise pentru zilele de Crăciun, Anul Nou și Bobotează. La Filarmonica „George Enescu”, vor fi interpretate prima și ultima parte ale oratoriului, alături de soliștii Cristina Vasilache, Geanina Munteanu, Călin Brătescu, Ștefan Lamatic și de Corul Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Iosif Ion Prunner.

„Ne aflăm într-o perioadă spirituală festivă înainte de Crăciun, care în tradiția muzicii clasice occidentale abordează mai ales stilul baroc. În cazul meu, barocul reprezintă un interes primordial datorită educației și a experienței pe care le-am acumulat în decursul anilor, atât în calitate dirijor, dar mai ales ca organist. Am ales ca atare un program care să includă repertoriul baroc, Concert de Crăciun de Corelli și Oratoriul de Crăciun de Bach.. Vă așteptăm cu drag la aceste concerte festive de la Ateneul Român”, declară dirijorul Nicolae Moldoveanu.

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC

22 și 23 decembrie 2021, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor NICOLAE MOLDOVEANU

Program:

Arcangelo Corelli Concert de Crăciun

Johann Sebastian Bach Oratoriul de Crăciun, părţile I şi VI

Solişti:
CRISTINA VASILACHE
GEANINA MUNTEANU
CĂLIN BRĂTESCU
ŞTEFAN LAMATIC

Dirijorul corului: IOSIF ION PRUNNER

One thought on “Concert extraordinar de Crăciun, la Filarmonica „George Enescu”

Leave a Reply

Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: