conţinuturile paginilor

Atlasul frumuseții în India

Festivalul „Namaste India„, ediția a XII-a, vă invită să descoperiți frumusețea feminină prin intermediul spectaculoaselor portrete realizate de fotografa Mihaela Noroc în India. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 martie, ora 15:00, la Biblioteca Națională a României.

„Atlasul Frumuseții este un proiect care promovează diversitatea unică a planetei noastre prin portrete de femei. Pentru mine, frumusețea este ceva ce vine din interiorul fiecăruia dintre noi, inspirând umanitate și seninătate. Cred că nu are de-a face atât de mult cu tendințele modei sau convențiile sociale, ci mai mult cu sentimentele noastre. De asemenea, cred că frumusețea ne poate învăța să fim mai toleranți.

Cel mai incredibil mozaic de culturi și tradiții, India a fost de foarte mult timp pe lista mea de locuri pe care mi-am dorit să le vizitez cu acest proiect. Atâtea religii, culori și grupuri etnice coexistă într-o singură țară, multe din ele fiind relativ necunoscute de restul lumii.

De la deșertul Thar din Rajasthan, la străzile coloniale din Mumbai și de la fluviul sacru Gange, la străzile moderne din Delhi, am făcut tot posibilul să surprind acel sentiment special de căldură și seninătate care vine din ochii femeilor din India. În timp ce majoritatea bărbaților indieni poartă haine moderne ca oriunde în lume, femeile sunt păstrătoare ale tradiției cu ținutele lor de zi cu zi.

Talentul lor de a combina culorile, accesoriile tradiționale și decorațiunile cu henna este remarcabil — chiar și în zonele sărace și nedezvoltate.Din păcate, este incredibil de comun ca femeile indiene să sufere de violență domestică.

Unele femei se confruntă cu discriminare doar din cauza culorii pielii sau a situației sociale. Cu toate acestea, ele continuă să meargă mai departe cu demnitate și curaj, iar modul în care se confruntă cu provocările zilnice, combinând forța cu grația, este remarcabil.În ciuda tuturor acestor provocări, India este una din țările cu cele mai multe femei politicieni din lume. Femeile au ocupat multe funcții importante, inclusiv cea de președinte sau de prim-ministru.

A vedea o polițistă pe stradă sau a auzi povești despre femei activiste puternice este, de asemenea, ceva foarte comun. În plus, există nenumărate femei obișnuite, de obicei neobservate, care sunt simboluri ale forței și dăruirii pentru familiile și micile lor comunități.Prin aceste portrete vreau să arăt cât de speciale sunt femeile indiene, indiferent de mediul lor sau de etnie.

De aceea, alături de femei obișnuite am vrut să o includ pe Sonam Kapoor , celebra actriță de la Bollywood. Sonam nu este doar o mare vedetă în India, ci și o persoană grozavă și un simbol al frumuseții și al succesului. Dorința mea a fost să le spun femeilor indiene că toate sunt vedete pentru mine.”

Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 martie.

Pentru programul complet al Festivalului „Namaste India” vizitați www.namasteindia.ro.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole