conţinuturile paginilor

Atelier de carte rară

Joi, 25 iulie 2019, Biblioteca Națională a României vă invită să luați parte la al patrulea atelier de carte rară din seria dedicată albumelor de artă din secolul al XIX-lea. De acestă dată, vă vom prezenta albumul de litografii „Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles”, realizat de pictorul francez Jean-Baptiste Henri Durand-Brager (1814-1879).
Jean-Baptiste Henri Durand-Brager este ofițer maritim și călătorește mult, în Europa, Algeria, de-a lungul coastei atlantice a Africii și în Orient. Pictează peisaje de la fața locului, peisaje marine, lupte navale, este interesat de viața de pe front, de aspecte ale câmpului de luptă, de chipuri de soldați și localnici. Face parte din expediția însărcinată să aducă în țară rămășițele pământești ale lui Napoleon I din Insula Sfânta Elena. Întors în Franța, artistul pictează mai multe tablori reprezentând înfruntări navale, unele dintre tablouri fiindu-i comandate de guvernul francez. Este însărcinat să realizeze desene, relevee și planuri ale fortărețelor rusești de pe Coasta Mării Negre pe toată durata războiului din Crimeea, apoi participă la o expediție în Marea Neagră, unde realizează albumul „Voyage dans la Mer Noire, le Bosphore, la Mer de Marmara & les Dardanelles”. După ce încheie lucrul la acest album, ilustrază lucrarea lui Arthur Mangin – „Voyages et découvertes: outre-mer aux xixe siècle” (1863).
Peisajele marine și luptele navale, constuituie cea mai importantă parte a operei sale, dar abordează cu aceeași măiestrie și teme orientale, monumente și chipuri ale oamenilor din locurile pe care le vizitează, scene în stil costumbrist. În paralel cu pictura în ulei, abordează tehnica gravurii, ilustrează cărți și reviste, este unul dintre fotografii care surprind scene din tabere și de pe câmpurile de luptă.
Interval orar: 18:00-19:30.
Coordonator: Dana Panighianţ, artist plastic şi bibliotecar.
Atelierul de carte rară se adresează tuturor iubitorilor de carte și de artă cu vârste peste 13 ani.
Participarea la atelier este gratuită.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: