conţinuturile paginilor

Părinții ar putea alege program flexibil de lucru

Roxana Grigorean a inițiat în România, un proiect bazat pe Directiva (UE) 2019/1158. Aceasta are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, părinților și îngrijitorilor. Directiva reglementează programul de muncă flexibil, luând în considerare inegalitățile de gen, precum și provocarea existentă de a menține un echilibru rezonabil între viața profesională și cea privată.

Există deja o cutumă de program flexibil de muncă în diverse state din UE, fie pentru părinți, fie în general pe piața muncii, independent de această directivă. ”, declară aceasta pentru Revista Totul despre mame.

Printre statele în care există un program flexibil se numără Marea Britanie, Germania sau Danemarca. Părinții au dreptul de a opta pentru ora de început și de sfârșit a programului de muncă, având în același timp varianta de a solicita program mai redus de muncă (număr mai mic de ore pe săptămână), fiind susținuți legal în acest sens.

Angajatorul nu le poate refuza părinților, în cele mai multe cazuri, această opțiune. Deci există multe state în care programul flexibil de muncă a devenit o normalitate, mai ales în cazul părinților.

În acest moment, luarea în considerare a unui astfel de beneficiu reprezintă o decizie unilaterală a angajatorilor. Odată cu noile reglementări se discută obligativitatea angajatorilor de a lua în considerare solicitările de acordare a unor formule flexibile de lucru. Potrivit directivei, statele membre trebuie să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare până la 2 august 2022. 

Există multe exemple de programe implementate în acest sens. Însă nu cred că putem vorbi încă de o practică pe piața muncii în țara noastră. În Germania, de exemplu, 15 milioane de oameni lucrează part-time. Este un număr dublu față de acum 20 de ani. Tot acolo există părinți cu program redus sau flexibil pe poziții cu nivel înalt de responsabilitate. Acest lucru este integrat în cultura organizațională a companiilor.

Împreună cu Ambasada Sustenabilității, ne dorim să organizăm mai multe întâlniri de lucru. Concluziile acestor întâlniri vor fi transmise către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului. Urmărim încurajarea unui mediu de afaceri etic și a unor comportamente responsabile. ” susține Roxana Grigorean.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole