conţinuturile paginilor

PRIMA SAPTĂMÂNĂ

A APĂRUT DVD-UL TABĂRA ACTORKIDS

Filmul dedicat proiectului ACTORKIDS este gata.
El a fost editat pe DVD, într-un tiraj limitat, pentru cei care doresc sa-l aiba in videotecă.
Aşteptăm cererile voastre, pe formularul de contact de pe website.
COMUNICAT DE PRESĂ

ACTORKIDS-tabăra de teatru și film pentru copii

În perioada 16-30 august s-a desfășurat la Predeal prima tabără cu profil de teatru și film pentru copii din România.

Organizată cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului București, prin Centrul de Proiecte și Programe pentru Copii și Tineret, Tabăra ACTORKID 2012, primul eveniment din cadrul proiectului ACTORKID și-a propus drept principal obiectiv educarea copiilor prin intermediul metodelor pedagogice folosite în arta actorului de teatru și film.

Metodele se dovedesc utile în primul rând pentru copiii care vor să intre în lumea teatrului și a filmului, dar și pentru dezvoltarea personală a tuturor copiilor, prin intermediul exercițiilor specifice de antrenare a atenției, ritmului, capacității de concentrare, lucrului în relație și în grup, antrenamentului corporal și mental.

Exercițiile sunt menite să descopere și să dezvolte aptitudini și înclinații artistice deosebite și, deasemeni, să ofere o alternativă celor dornici să experimenteze metodele de învățare aplicată, folosite deja în țările dezvoltate ale Uniunii Europene.

Tabăra propune un model de învățare nou și mult mai potrivit noilor generații cărora accesul la canale multiple de informare și la tehnologii foarte performante le limitează uneori, în lipsa unei îndrumări atente, posibilitățile de expresie și accesul la mișcare, joc și activități în aer liber, absolut necesare dezvoltării normale și benefice la vârsta copilăriei.

Desfășurată la Predeal, Tabăra ACTORKIDS a propus copiilor un program zilnic susținut care a cuprins ateliere de exerciții fizice, mișcare, exerciții extrase din metoda de predare a artei actorului folosite în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, exerciții de creativitate și imaginație.

Au fost realizate împreună cu copiii ateliere recreative, dar în același timp instructive care s-au extins și în aria domeniilor conexe teatrului și filmului: pictură de decoruri și măști, jocuri și exerciții în grup, educație de bază în domeniul audio-vizual, vizionarea de filme de autor și explicare modalităților folosite în realizarea acestora, exerciții de actorie pe text, lecții de echitație și mânuire a spadei.

Tema taberei din acest an a fost arta medievală, copiii au realizat măști de teatru medieval, au descoperit mișcările de bază din arta spadei medievale, au urcat prima oară pe un cal sub îndrumarea instructorilor care au susținut cursurile de echitație.

Copiii au realizat în cea de-a doua săptămână a taberei și câteva secvențe de film pe baza unor scenarii create chiar de ei, inspirate din viața lor și din ceea ce îi preocupă. Scurtele scenarii și filmările au fost făcute de copii sub îndrumarea unui producător de televiziune care le-a transmis câteva cunoștințe de bază din domeniul filmului.

Tabăra și-a propus nu doar educarea copiilor, ci și facilitarea transmiterii către noua generație a respectului față de valori, față de personalitățile importante din lumea teatrului și filmului din România, față de un mod de viață dedicat performanței.

Proiectul ACTORKIDS își propune să restabilească pe cât posibil respectul față de profesionalism și seriozitate, față de exercițiu și disciplină, propunând un mod creativ și recreativ de învățare și dobândire de cunoștințe artistice și de cultură generală.

Proiectul are drept scop crearea cadrului pentru comunicare între generații în domeniul artei teatrului și cinematografiei și a domeniilor strâns conectate cu acestea: scenografie, producție de decoruri și costume, realizare de accesorii pentru spectacole, cascadori, audio-vizual, etc.

Din echipa de proiect au făcut parte mai mulți actori, un scenograf, un producător TV, un regizor de teatru și un profesor universitar la UNATC București, artiști care își împart timpul de lucru între scenă și ecran și lucrul în domeniul pedagogic.

Tinerii inițiatori ai proiectului au invitat la Predeal două personalități importante ale artei românești, impuse nu numai de realizările personale, ci și de cariere pedagogice prestigioase:

Au răspuns cu eleganță invitației, organizând două ateliere speciale pentru copiii și tinerii pedagogi implicați în proiect, d-na prof. univ.Sanda Manu și prof. univ. Grigore Leșe.

Astfel, proiectul și-a atins și cel de-al doilea obiectiv, crearea unui cadru neconvențional pentru dialogul între generații și transmiterea unei ștafete a profesionalismului de la maeștrii din domeniul artistic către tineri și copii.

Au susținut proiectul ACTORKID 2012, alături de Primăria Generală a Municipiului București, Fundațiile Aquatot, Hands On Education și firmele Franz Advertising și Chillli Ideas.Acestea au pus la dispoziție materialele necesare atelierelor de pictură și scenografie și tricourile marcate cu sigla ACTORKIDS pe care instructorii și copiii din prima promoție a Taberei de Teatru și film le-au purtat pentru a identifica atelierele taberei.

Organizatorii le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestei prime etape a proiectului și speră ca acesta să continue, reușind să devină un eveniment constant, cu desfășurare anuală, care să atragă interesul instituțiilor de cultură și al ONG-urilor de profil pentru a dezvolta un dialog constant între generații în domeniul artistic și pedagogic.

Mulțumiri speciale profesorilor Sanda Manu(dr. Honoris Causa al UNATC București), Grigore Leșe(prof. univ. dr. Universitatea de Litere București), Mircea Gheorghiu (prof. univ. dr. UNATC București), Adriana Zaharia (regizor, coordonator de proiecte Asociația PERSONA), Anca Cercea (scenograf), Victor Potra(producător TV).

Imagini de la atelierele din Tabăra de Teatru și Film pot fi văzute pe pagina
PROMOTIA 2012.
PRIMA SĂPTĂMÂNĂ S-A ÎNCHEIAT
URMEAZĂ MOMENTELE DE VÂRF

În tabăra Actorkids de la Predeal, organizată cu sprijinul Primăriei Generale București s-a încheiat prima saptămână de lucru.

Cei douazecișinouă de copii selectați prin interemediul mai multor etape de casting au intrat deja în tainele profesiei de actor. Ei au îmbrăcat din prima zi tricourile cu marca ACTORKIDS, oferite de Chilli Ideas și imprimate cu sigla ACTORKIDS(creație a Ancăi Cernea) de cei de la LULU T-Shirts.

În fiecare dimineață, copiii au învățat să-și educe prin mișcare coordonată corpul și respirația și să înceapă o nouă zi cu o stare de bine, în atelierele coordonate de Anca Constantin și Claudia Imre.

Cursul de spadă a deschis seria de cursuri din tabăra Actorkids, copiii învățând principalele mișcări de atac și apărare din arta spadei medievale. Au descoperit apoi și amănunte despre katana japoneză și istoria acesteia.

În primele zile ale taberei s-au desfășurat atelierele de actorie, coordonate de regizoarea Adriana Zaharia și actrițele Anca Constantin și Claudia Imre.


Adriana Zaharia a susținut într-una dintre serile taberei și un atelier de analiză a imaginii și a caracteristicilor unui personaj, pe baza unor fotografii ale copiilor realizate în timpul cursului de actorie.

Micii elevi la actorie au realizat măști diverse din materiale ecologice sub îndrumarea actriței și scenografei Anca Cernea și și-au exprimat creativitatea în desen și aranjamente de decor realizate cu ajutorul unor pietre adunate din împrejurimile naturale ale taberei din complexul Panoramic Holyday Inn din Predeal, care a găzduit tabăra ACTORKIDS.

Profesorul universitar dr. Mircea Gheorghiu a fost primul invitat din seria de personalități pe care copiii au ocazia să le cunoască și, mai ales, cu care au șansa să lucrezeîn timpul taberei de teatru și film.

Mircea Gheorghiu a coordonat câteva exerciții de mișcare și coordonare pe care le-a descoperit în cadrul unui  work-shop-uri internaționale de teatru, desfășurat la Sidney-Australia. El i-a învățat pe copii despre disciplina necesară actorului și despre relația de grup, indispensabilă în scenă și în lucrul actorilor și al regizorilor.

Copiii au învățat jocuri de coordonare și mișcare, au descoperit ce înseamnă un personaj și cum se crează relația între personaje. Au exersat momentele de confruntare teatrală, pe replici ale unor personaje aflate în conflict scenic.

Copiii au învățat că în scenă, ca și în viață, depind unii de ceilalți, că relația dintre ei este foarte importantă și că personajul de teatru are întotdeauna de urmărit un scop care îi determină parcursul în scenă și pe durata desfășurării piesei. Ei au descoperit că în exercițiul de scenă sunt importante atenția, spiritul de observație și viteza de execuție, energia mesajului și a gestului și direcționarea clară a acestora.
_
Anca Constantin a realizat un atelier care i-a făcut pe copii să înțeleagă că pentru actor, sensibilitatea și sentimentul sunt foarte importante. Ei au apelat la memoria afectivă, amintindu-și evenimente sau întâmplări care i-au marcat sau impresionat. În urma atelierului, copiii s-au apropiat foarte mult, povestind lucruri din viața lor personală, învățând că omul este mai mult decât imaginea pe care o are, că în spatele imaginii este, de fapt, un suflet care acumulează experiențe și sentimente, în fiecare zi, în fiecare clipă.
Următoarea supriză a taberei a fost prima lecție de echitație la Clubul de Echitație ”Pănicel” din Râsnov, sub coordonarea unor instructori specializați.
Seara, copii au urmărit filme în sala de proiecție, lucru care se va repeta și în serile următoare ale taberei ACTORKIDS.

Miercuri, copiii au participat la primul atelier de film, coordonat de producătorul de televiziune Victor Potra, care le-a explicat ce este un cadru, care sunt principalele planuri de filmare, ce înseamnă o secvență de film și cum se utilizează, profesional, o cameră video.

Următoarea săptămână le rezervă copiilor de la ACTORKIDS alte noi experiențe.Vor veni la Predeal, celebra profesoară și regizoare de teatru Sanda Manu și profesorul universitar, Grigore Leșe.
Cei doi au acceptat invitația organizatorilor taberei de a veni special pentru a lucra cu copiii și a le împărtăși din experiențele lor, de-a lungul unor cariere de excepție.

_
Optimized by Optimole