conţinuturile paginilor

Muzeu pop-up de publicitate

În perioada 2-18 octombrie are loc expoziția muzeului de publicitate și branduri românești la Mega Mall. Evenimentul deschide seria de evenimente organizate sub umbrela muzeului temporar Made in RO, din perioada 3-18 noiembrie, la Arcub-Hanul Gabroveni.

O călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie.

Muzeul de publicitate și branduri românești se întoarce “acasa”, pentru că va aduce decorul și conținutul autentic al unui magazin universal, de acum poate 50 sau 100 de ani, în spațiul cel mai natural în care acesta ar putea să existe – într-un centru comercial ultra-modern.

Vizitatorii vor descoperi cum a apărut publicitatea ca activitate în România. Ce cumpărau românii în trecut, dar și poveștile din spatele reclamelor și ale brandurilor naționale de altădată, marcând astfel debutul celei de-a treia ediții a primului muzeu temporar de publicitate și branduri românești, inițiat și organizat de Asociația ESCU.

Evenimentul reprezintă o introducere cu parfum retro în casele românilor din trecut, printr-o expoziție care va îngloba “anunciuri” amuzante și cu o grafică spectaculoasă, precum și obiecte marcante din creația publicitară și din evoluția mărcilor emblematice autohtone, care vor prinde viață, oferind o experiență culturală nemaiîntâlnită într-un spațiu comercial.

Expoziție unică

Expoziţia este o ocazie unică pentru publicul din București de a explora peste 500 de obiecte autentice de memorabilia și artefacte, precum ambalaje, afișe, materiale grafice, îî postere, machete,produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, și multe altele.

Selecţia cuprinde piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunistă și întoarcerea la capitalismul din perioada contemporană – conţinând atât printuri (afişe, ziare, reviste), cât şi obiecte reprezentative pentru designul de produs de larg consum al acestor vremuri.

Decorurile autentice și colecțiile prezentate vor purta vizitatorii într-un tur fascinant al amintirilor, dar vor și radiografia felul în care România a trecut prin schimbările de consum, de mentalități, de lifestyle și economice de-a lungul vremii, prin câteva branduri și campanii publicitare care au făcut carieră.

Este un mod inedit de a privi de ce „reclama este sufletul comerțului” prin lucrurile pe care generații întregi, familiile noastre le-au cumpărat și au crezut că le vor îmbunătăți statutul social sau erau simple uzanțe zilnice, dar mai ales prin vocea publicității care a reflectat societatea per ansamblu.

Ediția a treia a muzeului de publicitate și branduri Made in RO va continua în luna noiembrie, la Arcub, printr-o componentă educativă complexă, aplicată prin expoziții, conferințe, tururi ghidate, podcast-uri și ateliere creative, masterclass-uri și spații experiențiale pentru pasionații de arte vizuale, design, modă, publicitate, istoria media, personalități și practicieni din domeniul comunicării, dar și publicul larg, nostalgic sau amator al mărcilor naționale.

Evenimentul de anul acesta va marca, de asemenea, și construirea primului muzeu virtual de publicitate și branduri românești. Acesta reprezintă o cronică digitală a memoriei industriilor creative din România, cuprinzând tururi virtuale, articole, analize, fotografii de arhivă, fragmente din presa din țară, dar mai ales digitizarea unei părți din colecțiile expuse din expoziție pe website-ul dedicat proiectului www.muzeulpublicitatii.ro.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: