conţinuturile paginilor

Festivalul de la Cannes, la București

Festivalul ”Les films de Cannes a Bucharest”, are loc între 18-27 octombrie, filmele din selecție, dintre care 8 filme românești, vor putea fi văzute la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Muzeul Național de Artă al României-Sala Auditorium și Institutul Cervantes, anunță organizatorii, preluați de Agerpres.

Almodóvar, Malick, Jarmusch, Dardenne, Dolan, Bellocchio, Loach, Herzog – cele mai recente filme ale marilor regizori ai cinematografiei mondiale se văd în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest . Retrospectiva Claude Lelouch, focus Spania cu Albert Serra invitat special, Ziua de Aur cu câștigătoarele Palme d’OrOurs d’Or și Camera d’Or, workshopuri de actorie, analiză de scenariu, masterclass-uri, peste 100 de filme în zece orașe sunt pregătite spectatorilor români cu ocazia celei de a zecea ediții a Les Films de Cannes.

Institutul Cultural Român, oferă, în acest an, în cadrul festivalului, un premiu.

Premiul va fi acordat producătorului filmului românesc care va obține cea mai mare popularitate, bazată pe votul publicului, este în valoare de 2500 EUR și susține difuzarea mai bună a filmului în cinematografe.

Laureat al unui Palme d´Or pentru Cel mai bun scurtmetraj („Trafic”) şi al Premiului Special al Juriului Un Certain Regard (pentru cea mai bună actriţă, Dorotheea Petre, în „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”), Cătălin Mitulescu revine pe marele ecran cu noua sa peliculă, „Heidi”, prezentă recent în competiţia Festivalului de la Sarajevo. Documentarul „Omul care a vrut să fie liber”, regia Mihai Mincan şi George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tânăr rebel care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului într-o ţară măcinată de sărăcie şi teroare, iar „Jurnalul familiei Escu”, de Şerban Georgescu, propune, tot într-o formulă de documentar, o trecere intens personală de la întâmplările mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu toţii, în cei 100 de ani de la Unire încoace.
”5 minute”, lungmetrajul de ficţiune al lui Dan Chişu, este inspirat dintr-un fapt divers. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, câţiva spectatori protestează faţă de comunitatea LGBT, un tânăr ajunge la spital. Investigaţia jurnalistică ce urmează stă în centrul peliculei care a fost selecţionată în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia.
„Un film cât o istorie, ‘Maria, Regina României’, în regia lui Alexis Cahill, este, de asemenea, bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Realizat cu ocazia centenarului independenţei româneşti, filmul recreează ficţional contextul istoric în care Regina Maria a României a avut un rol istoric determinant. Adrian Titieni îl interpretează pe Ionel Brătianu iar Anghel Damian – pe regele Carol”, precizează Agerpres.

„Ivana cea Groaznică”, film inclus în secţiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obţinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Într-o discuţie tată-fiică, „Timebox”, documentarul Norei Agapi (prezent, printre altele, la Jihlava International Documentary FF, Doc Est FF 2019, Crossing Europe Film Festival, Linz) devine o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut.

Leave a Reply

%d blogeri au apreciat: