conţinuturile paginilor
evenimente culturale 2022

Evenimente culturale 2022: Helmut Stürmer expune, în FNT

Evenimente culturale 2022: Helmut Stürmer expune, în FNT

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi lighting designer. Evenimentul face parte din programul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru.

Expoziţia cuprinde o serie de peste 50 de creații semnate de Helmut Stürmer, de la machete de spectacoleobiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecțiefotografiialbume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

„Expoziţia urmează, drumul creației unui decor de operă sau teatru de la prima idee, prima schiţă, la machetă şi până la decorul finit pe scenă. În paralel, este arătat şi drumul creației unui costum, de la desen la realizarea concretă şi până la imaginea finală a personajului pe scenă.” Helmut Stürmer

În cadrul expoziţiei „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen”, publicul poate descoperi o latură a creaţiei lui Helmut Stürmer mai puţin cunoscută, lucrări de pictură şi grafică create în timpul pandemiei, dar şi lucrări independente de scenografie.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-29 noiembrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00, la ARCUB – Hanul Gabroveni – sala Cafenea, sala Arcelor şi sala Librărie. În zilele de luni, expoziția este închisă

Scurtă biografie Helmut Stürmer

Distins în 2021 cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” şi deținător al Premiului UNITER pentru întreaga activitate, Helmut Stürmer este unul dintre cei mai importanți scenografi români de teatru şi film și o personalitate marcantă a scenografiei internaționale.

În decursul a peste 40 de ani, a creat scenografii şi costume pentru mult peste 200 de spectacole de teatru şi operă.

Fiul compozitorului şi dirijorului Franz Stürmer , Helmut Stürmer s-a născut în anul 1942, la Timişoara. Absolvent al Institutului de Arte din Bucureşti în 1967. Îşi începe activitatea ca scenograf la Sibiu. Debutează, în 1968, ca scenograf al spectacolului „Îngrijitorul” de Harold Pinter, în regia lui Ivan Helmer, la Teatrul Mic.

În 1974, primeşte „Premiul Uniunii Artiştilor Plastici” pentru scenografia spectacolului „Hamlet”, montat de Dinu Cernescu la Teatru Nottara. În anul 1975 colaborează cu Liviu Ciulei la spectacolul de referinţă „Azilul de noapte” de la Teatrul Bulandra. Face scenografia pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Pița & Mircea Veroiu, Radu Gabrea și Alexandru Tatos.

În 1971 și 1975, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig și Roberto Ciulli. A urmat în anii 1976 și 1977, spectacolul „Azilul de noapte”, în regia lui Liviu Ciulei.

În 1977, Helmut Stürmer se stabilește în Republica Federală Germană.

În următorii 30 de ani a lucrat, la

  • Théatre de la Ville din Paris
  • Deutsches Schauspielhaus din Hamburg
  • Theatre de l’Union din Limoges
  • Opera din Karlsruhe
  • Teatrele Naționale din Craiova și Cluj
  • Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company

A colaborat adesea cu Silviu Purcărete.

Leave a Reply

Optimized by Optimole