conţinuturile paginilor

Educația juridică și cea financiară vor deveni competențe obligatorii

Senatul a votat luni, cu 126 de voturi pentru și o abținere, un proiect legislativ care prevede ca educația juridică și cea financiară să devină competențe obligatorii la școală, însă, conform modificărilor aduse legii educației, ele nu devin automat din opționale și materii obligatorii, care să fie introduse în trunchiul comun.

Numai Ministerul Educației poate decide care sunt materiile obligatorii atunci când elaborează curriculumul, ori curriculumul pentru primar și gimnaziu a fost reînnoit deja în ultimii 10 ani, iar adoptarea unui curriculum nou pentru liceu a fost amânată anul acesta de ministrul Sorin Cîmpeanu, întrerupând reforma curriculară pentru generația care a intrat în septembrie 2021 la liceu și care studiase până acum numai după planurile noi, bazate pe competențe și nu pe arii curriculare. 

În cazul legii adoptate de Senat, care a fost forul decizional în Parlament, aceasta merge mai departe la Cotroceni, unde președintele o poate promulga, o poate trimite înapoi în Parlament să fie revizuită, sau o poate trimite la Curtea Constituțională. Dacă Iohannis o va promulga, ea va fi publicată în Monitorul Oficial și va fi pusă în aplicare abia atunci când Ministerul Educației va finaliza planurile cadru de la liceu sau o va lua de la capăt cu revizuirea planurilor de la primar și gimnaziu și, având în vedere că acestea au fost modificate recent, lucrul acesta nu se va întâmpla prea curând.

Important de subliniat aici este că articolul 68 din Legea Educației unde sunt aduse modificările principale se referă la domeniile de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului, nu la materiile obligatorii, ci la competențele care trebuie introduse în materiile obligatorii. Pe scurt, cele trei competențe aprobate de Senat pot fi incluse sub formă de capitole în programa de la materiile obligatorii deja existente, dar ele pot să devină și materii obligatorii dacă Ministerul Educației va decide astfel, la un moment dat, când va elabora un curriculum nou.

Traseul legislativ

În forma sa inițială, proiectul de lege propunea doar introducerea educației financiare în rândul competențelor obligatorii. Camera Deputaților l-a adoptat în această formăpe 7 septembrie 2021. Mai departe, proiectul a plecat la Senat, iar acolo, în Comisia pentru învățământ, tineret și sport, unul dintre inițiatorii proiectului, Monica Anisie (PNL) a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Luni, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea.

Leave a Reply

Optimized by Optimole