conţinuturile paginilor
stiri recente din educatie

Știri recente din educație: Fără documente la admitere candidaților

Știri recente din educație: Fără documente la admitere candidaților

Noua lege, introdusă la începutul acestui an, pe baza căreia entitățile care oferă servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român, se va aplica și în cazul unităților de învățământ, a precizat, miercuri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

El spune că, atunci când a elaborat legea, a “avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ”. Oficialul a precizat ce fel de documente vor fi cerute de către unitățile de învățământ direct instituțiilor de stat.

Ministrul a adăugat că, în cazul angajărilor în sistemul de învățământ, “candidaților li se va putea cere originalul după documente, dar nu dosare cu șină cu copii”. În plus, întrebat dacă universitățile nu vor mai putea cere universităților, la admitere, diploma de bacalaureat, Sebastian Burduja a răspuns: “Corect”.

El a menționat, însă, că legea va fi aplicată din iulie, deci procedurile care se desfășoară înaintea acestui termen – înscrierile la grădiniță sau în școala primară, de exemplu – se vor derula după regulile de până acum. Ministrul spune, însă, că “noi îi încurajăm să se conformeze cât mai urgent”.

Precizările ministrul Burduja:
  • “Când am scris Legea 9/2023, am avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ. Școlile, universitățile, liceele și grădinițele sunt instituții publice în sensul Codului administrativ, deci li se aplică prezenta lege.
  • Directorii școlilor, prin ISJ-uri și primarii, vor fi nevoiți să obțină direct toate documentele elevilor emise tot de către instituții de stat (diplome, adeverințe, certificat de naștere, carte de identitate, cazier, situație a veniturilor medii pe familie, adeverințe încadrare în grad de handicap etc.).
  • Am prevăzut că legea intră în vigoare în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Ea a fost publicată în 5 ianuarie, deci va intra în vigoare în 5 iulie. A fost nevoie de un termen de 6 luni pentru a pregăti administrația pentru aceasta schimbare crucială. Nu puteam să spunem că de mâine toate autoritățile trebuie să ia actele una de la cealaltă, deoarece nu aveau proceduri administrative și ar fi apărut un blocaj. Mai au peste 4 luni să se pregătească. După ce va fi implementat Cloud-ul Privat Guvernamental, inclusiv Platforma Națională de Interoperabilitate, toate aceste operațiuni se vor face exclusiv digital.
  • [Întrebat despre cazul unităților de învățământ care organizează înscrieri înainte] Nu vor avea această obligație înainte de 5 iulie, conform legii. Noi îi încurajăm să se conformeze cât mai urgent.”

În prealabil, ministrul Burduja declarase la Prima News că, de la data de 1 iulie, orice entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie să ceară copii după acte emise de statul român, potrivit G4Media.ro.

Legea nou introdusă la începutul acestui an este Legea nr. 9 din 4 ianuarie 2023, ce modifică o ordonanță de urgență din 2016 “privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole