conţinuturile paginilor

Expoziția Mirrors of Brâncuși la Muzeul Național al Țăranului Român

În perioada 10 – 24 februarie are loc la Muzeul Național al Țăranului Român expoziția multimedia Mirrors of Brâncuși.


Proiectul urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și de experiențe oferite publicului, bazate pe opera lui Constantin Brâncuși.

Mirrors of Brâncuși propune vizitatorului o idee mai puternică și mai concretă despre cine a fost Brâncuși, dar și o apropiere de esența omului și artistului Brâncuși.

În cadrul expoziției aveți ocazia să interacționați cu opera sculptorului Brâncuși dintr-o altă perspectivă, una în care tehnologia vă ajută să înțelegeți mai bine cine a fost omul Brâncuși și cum a gândit el.

Puteți privi prin „Coloana fără Sfârșit”, care a fost gândită ca piesă centrală, menită să contureze atmosfera expoziției și să inducă starea meditativă pe care și-o propune opera lui Brâncuși. Inspirată din una dintre primele variante ale „Coloanei fără Sfârșit“, varianta expusă are aceeași dimensiune și același tip de poziționare pe care Brâncuși le-a ales când a expus Coloana la Voulangis, lângă Paris, în curtea lui Edward Steichen.

Proiectul a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de oameni de vârste și ocupații diferite. Mentalul colectiv a reținut despre Brâncuși un concept diferit față de ceea ce a vrut în esență să transmită artistul.

Pentru a schimba direcția, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate și pe integrarea tehnologiei în procesul de creație. 

Mirrors of Brâncuși este un proiect-oglindă, în care oamenii nu doar sunt puși față în față cu creația lui Brâncuși. Ei sunt invitați să se pună în locul unor opere ale artistului. Prin acest proces de identificare, vizitatorii vor avea o imagine mai clară asupra a ceea ce și-a propus Brâncuși prin opera lui.

Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – vă promite că veți descoperi în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși, curatorul expoziției-Silvana Dulamă-Popa.

Expoziția dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuși.

Vizitatorul va putea experimenta o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârșit.

El va putea vedea și un scurt film dedicat vieții inventatorului sculpturii moderne, cu informații concise și alese cu grijă. 

Echipa de creație a proiectului este formată din Silvana Dulamă-Popa (curator), Diana Miroșu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzică), Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto).

Mirrors of Brâncuși propune dezvoltarea unei percepții mai profunde și clare despre cine a fost Brâncuși și despre modul în care lucrarea sa a influențat mediu artistic. Proiectul are drept scop dezvoltarea și itinerarea unei producții multimedia care să arate viața și operele lui Constantin Brâncuși unor noi audiențe.

Mirrors of Brâncuși este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink(Norvegia), cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2022 în cadrul Programului RO-Cultura.

Proiectul se desfășoară în mai multe spații, prima expoziție fiind la București, la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Irina Nicolau, în perioada 10 – 24 februarie. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică în intervalul 10:00 – 18:00.

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/istoric/mirrors-of-brancusi-ro.html

19 februarie-Ziua Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi Şcoala de Bellearte din Bucureşti.
Copilăria avea să îi fie marcată de lungi perioade de ucenicie în diverse ateliere.

Fuge de două ori de acasă, prima dată la vârsta de 11 ani, a plecat la Târgu Jiu unde s-a angajat vopsitor de lână într-o boiangerie. Contractul de angajare pe care îl încheiase cu patronul spunea că „este primit pe trai, laolaltă cu toţi ucenicii, pe două rânduri de ţoale, de Paşte şi de Crăciun, şi ce-om mai vedea”.

Câteva luni mai târziu, fuge a doua oară de acasă, de data aceasta, mai departe, la Slatina şi la Craiova, unde lucrează ca servitor sau ca spălător de vase în diverse restaurante şi bodegi.

După ce a terminat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, a primit post de profesor de caligrafie şi desen, în oraşul Mizil, judeţul Prahova. A refuzat postul şi a revenit la Hobiţa.

La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a plecat pe jos la Paris.

În 1906, pe când avea 30 de ani, genialul sculptor expunea pentru prima oară în Franţa, ţară a cărei cetăţenie o va obţine în 1952, şi unde va muri 5 ani mai târziu, la vârsta de 81 de ani, fiind înhumat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole