conţinuturile paginilor

De ce este Ziua Copilului pe 1 iunie?

Powered by RedCircle

De ce sărbătorim Ziua Copilului, pe 1 iunie?

Pe 1 iunie, sărbătorim Ziua Copilului.

Este o zi în care toţi copiii ar trebui să se simtă bine, să primească daruri, să facă lucruri interesante împreună.  Ziua de 1 iunie ne amintește tuturor despre momentele frumoase ale copilăriei. Ar trebui ca această zi să ne facă să ne simțim mai curați, mai creativi, mai jucăuși. Ziua Copilului este o sărbătoare care are menirea de a ne face să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copiii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau … să ne amintim  de copilul din noi. Este bine să ne amintim și de cei mai puțin norocoși și să-i ajutăm, dacă putem.

De ce a fost aleasă data de 1 iunie pentru sărbătorirea zilei copilului ?

Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925. Atunci, 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.

Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 şi a proclamat drepturi egale pentru copii la educaţie, școală, asigurare socială, dezvoltare fizică şi spirituală indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, origine socială, situaţie materială.

Declaraţia face un apel la părinţi, organizaţii negurnamentale şi guvernele tuturor statelor de a recunoaşte şi a respecta drepturile copiilor. Declaraţia de la Geneva cu privire la Drepturile Copilului a proclamat necesitatea unei protecţii speciale a copiilor. Decizia despre instituirea unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949.

Ziua Internaţională a Copilului a fost sarbatorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva;

Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.

În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului.

Din istoricul momentelor mai importante ale mişcării de promovare a drepturilor copilului amintim:

Adoptarea de către Liga Naţiunilor Unite a Declaraţiei Drepturilor Copilului – 1924,

Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, organizată la Geneva – 1925,

Convenţia privind Drepturile Copilului – 1989, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite,

Convenţia Naţiunilor Unite (în luna septembrie) – 1990, ratificată şi de Parlamentul României.

Scop

Ziua Internaţională a Copilului are la baza şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Ziua copiilor în lume

Există două date în care gândurile se îndreaptă spre copii, aceştia având 2 zile ale lor:

       · 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului,

      · 20 Noiembrie – Ziua Universală a Copiilor(sărbătorită de UNICEF)-Ziua în care a fost adoptată Declarația pentru drepturile copilului

UNICEF numește ziua de 20 noiembrie, Ziua Mondială a Copiilor.

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA.

Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.

Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.

Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.

Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.

Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.

Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania.

India sărbătorește în data de 14 noiembrie.

Japonia sărbătorește în data de 5 mai.

Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.

Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.

Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.

Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.

Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

1 IUNIE, Ziua Copilului, zi liberă.

Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală.

Initiatorii au apreciat că timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasă copil-părinte.

„În societatea actuală, timpul a devenit o resursă critică, atât la birou, cât şi acasă. 24 de ore par să nu mai fie suficiente, iar găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este o provocare din ce în ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici să aibă o viaţă mai bună. Dar de multe ori lipseşte ce e mai preţios pentru ei: prezenţa fizică a părinţilor lor. Să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă. Acest timp le asigură copiilor un mediu armonios in care să crească și să se dezvolte și le oferă un set de valori și un model de urmat pentru când vor fi, la rândul lor, părinți”, au menționat inițiatorii.

Aceștia au arătat că părinții trebuie să fie conștienți că timpul petrecut cu copiii lor este foarte important și că modul în care îl valorifică in interacțiunile dintre ei poate avea un rol determinant pentru evoluția ulterioară a copilului.

Ziua copilului, sărbătorită in România la 1 iunie, este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea și familia și de a aprecia și iubi copiii. Este o sărbătoare frumoasă care are implicații atât pentru adulți, cât și pentru copii. Este o ocazie de a petrece timp de calitate cu cei mici, nu neapărat cu proprii copii”, au mai spus inițiatorii proiectului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole