conţinuturile paginilor

Calificative noi pentru sport, muzică. Ministerul educației propune noutăți.

Calificative noi pentru sport, muzică și desen: ministerul educației propune înlocuirea calificativelor “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, anunță ministrul Cîmpeanu și profesorii de sport.

“Reprezentanții de la Ministerul Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare (…) și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “răspunzatoare” de creșterea mediilor generale, acestea nemailuându-se în calcul”, arată un comunicat de către un grup de profesori de sport, după discuții avute, luni, la Ministerul Educației, pe tema proiectelor de lege ale educației.

Poziția contrastează cu decizia ministerului de a transfera decizia privind bursele către școli, dar cu cea care elimină în mare parte relevanța mediilor din gimnaziu, care nu mai sunt luate în calcul pentru admiterea la liceu.


Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat, marți, pe Facebook decizia de folosire a calificativelor “Foarte bine / Bine / Suficient / Insuficient” pentru Educație fizică și sport, invocând numărul foarte mare de note de 10: “situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00.”

Aceste argumente apar în condițiile în care, pe de o parte, media generală, care ar crește pe seama notelor la discipline precum Arta sau Educația fizică, nu mai sunt luate în calcul pentru admiterea la liceu. Potrivit proiectului de lege, doar media obținută la Evaluarea Națională va mai conta pentru admitere: “Art. 74 (10) Locurile din unitățile de învățământ liceal care nu au statut de colegiu național vor fi ocupate prin repartizare computerizată, pe baza mediei obținute la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a”.

Într-o dezbatere organizată de PNL la sfârșitul săptămânii trecute, Sorin Cîmpeanu a explicat, între altele, mecanismul de acordare a burselor în funcție de “raportarea la realitate”, iar pentru performanță – de praguri pe care le stabilește școala:

„Poți să dirijezi 90% din buget sau 80% pe partea socială și restul pe performanța școlară, dacă ești o școală care ai mulți elevi în dificultate. Dacă ești o școală în centrul Brașovului și nu se cere, poți să dirijezi 80% spre performanță. Te raportezi la realitate, la numărul de elevi care au nevoie. Cumva se prioritizează: întâi să acoperi bursele sociale și restul – performanței. Iar la performanță, poți să cobori până la 10 până la 9.50, până la 9.20, până la 8.70. Poți să cobori, e decizia ta. Ai libertatea să-ți faci politica de burse.”
Marți, ministrul Sorin Cîmpeanu a scris pe Facebook, pe tema deciziei luate după discuțiile cu profesorii de sport: “Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli). Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00. Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient.”

ministerul educației
Ministerul educației

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Optimized by Optimole